Topli dani su idealni za čišćenje tepiha, jer će se sredstva za čišćenje brzinski osušiti. Tako se skraćuje postupak, a i vi ćete se manje umoriti i bićete zadovoljni obavljenim poslom.

Način čišćenja treba prilagoditi vrsti tepiha i materijalu od kojih su napravljeni, kao i prema debljini svake konkretne prostirke.

Za vuneni tepih napravite rastvor mlake vode i deterdženta za pranje tepiha, pa pomoću sunđera napravite što više pene. Koristite meke pamučne krpe i pripremite ih nekoliko da biste mogli uvek da radite čistom.

Dobro isceđenom krpom nanesite malu količinu pene na deo tepiha, pa istrljajte zamahom uvek u pravcu flora na tepihu. Ponovite dok ne pređete čitavu površinu. Za posebno prljave tepihe, možete da primenite isti postupak samo što ćete sada vući krpom u suprotnom pravcu od flora.

ciscenje tepiha 3.jpg
Shutterstock  

Na kraju, pređite čitav tepih suvom krpom od mikrofibera kako biste uklonili što više vlage. Pazite da se preko tepiha ne korača dok ne bude potpuno suv.

Čupave prostirke mogu da budu prava "noćna mora" za održavanje. Najbolje efekte ćete postići ako ih budete redovno istresali da uklonite prašinu i čistili fleke ako dođe do neke nezgode.

ciscenje tepiha.jpg
Shutterstock  

Ako vam se iznenada najave gosti, poslužite se trikom. Pospite prostirku šamponom za suvo pranje kose, ostavite da deluje i onda je dobro istresite. Dobar efekat se može postići i sodom bikarbonom u koju ste sipali par kapi eteričnog ulja po izboru. Fino je promešajte i pospite po prostirci i, posle kraćeg vremena, istresite. Probajte, mirisaće kao iz bajke!

Tekst: Lepa&Srećna