Kuhinjski element ispod sudoperenije baš lako dobro iskoristiti. U njemu je često smešten bojler, a sifon i cevi za dovod i odvod vode zauzimaju dosta prostora.

Odlično rešenje su specijalno napravljene korpe ili čak i fioke koje su ukrojene tako da između njih ima mesta za ove instalacije. Ako imate mogućnosti, poručite ih kod stolara i biće vam najpraktičniji deo u kuhinji.

Međutim, i tada treba da vodite računa šta smeštate ispod sudopere, jer je ovo prilično vlažno mesto. Dobra ideja je da tu držite plastične boce sa deterdžentom za sudove i drugim hemikalijama za čišćenje i pranje.

u sudoperi.jpg
Shutterstock  

Često će domaćice spustiti tu i sunđere i "truleks" krpe, ali stručnjaci kažu da je to loše rešenje. Po pravilu su često vlažni i lako postanu mesto razvoja bakterija, buđi i raznih mikroba.  Mnogo je bolje da sunđeri i krpe budu u suvom i dobro provetrenom mestu.

Ormarić ispod sudopere nije dobro mesto ni za tostere, roštilje i slične električne aparate. Opet je razlog za oprez vlaga, ali i činjenica da može doći do curenja vode iz cevi ili kuhinjskog bojlera, nekad i neopaženo.

curi sudopera-min.jpg
Shutterstock  

Iz sigurnosnog ventila bojlera, recimo, može da povremeno iscuri malo vode, pa da tako dođe i do oštećenja električnih uređaja. Kasnije ovo može biti i uzrok kratkog spoja. Bolje je da toster, mikser i slične aparate držite na suvom mestu.

Isto važi i za sitan alat, za koji najčešće u "čistijim" kuhinjskim elementima nema mesta. Na njemu može doći do korozije i drugih oštećenja, pa je zato bolje da ga odložite u ostavu ili ormarić na terasi.

sudopera 2-min.jpg
Shutterstock  

Tekst: Lepa&Srećna