Svaka domaćica želi da joj sve u kuhinji blista, a obično je jedan od najvećih izazova čišćenje sudopere. To nije ni čudo kad znamo da se u njoj svakog časa nešto pere, ispira, odlaže, naliva...

Fleke od vode budu naročito uporne ako ima dosta kamenca, a ako domaćica sama vodi brigu o kuhinji, nije baš lako glancati inoks kad god se neko do članova porodice posluži česmom.

Najjednostavnije je pranje sudopere običnim sredstvom za sudove, a to će biti dovoljno ako redovno održavate kuhinju. Idealno bi bilo da posle pranja toplom sapunicom i ispiranja, obrišete sudoperu tako da ne ostanu fleke od vode. Kod ispiranja će vam dobro doći slavina sa tušem, a za brisanje je najbolje da koristite meku krpu od mikrofibera.

U slučaju da je voda baš "tvrda" ili da nekoliko dana niste stigli da se posvetite kuhinji detaljno, poslužite se korom limuna. Kadgod iscedite sok za limunadu, možete da izbrišete unutrašnjom stranom kore sve površine od nerđajućeg čelika. Ostavite kratko da deluje, a onda isperite običnom vodom i osušite sudoperu mekom krpom.

limun za ciscenje.jpg
Shutterstock  

Najjače sredstvo primenite kad sređujete kuhinju u vikendici - tamo gde niste bili neko vreme, a želite da sve brzo dovedete u red. Pripremite mešavinu vode i alkoholnog sirćeta u boci sa raspršivačem, u odnosu 1 prema 1. Isprskajte sudoperu i ostavite da deluje, a posle pet-šest minuta izbrišite krpom. Uporne fleke izribajte sunđerom umočenim u sodu bikarbonu.

ciscenje kuhinje i sudopere-min.jpg
Shutterstock  

Pazite da limunskom kiselinom i alkoholnim sirćetom ne prskate po slavinama, materijali od kojih su izrađene ne bi trebalo da trpe uticaj kiseline ni abrazivnih sredstava za čišćenje.

Tekst: Lepa&Srećna