Da biste izbegli zapušenje sifona ispod umivaonika i sudopere, kao i veće havarije, poplave i troškove za vodoinstalatera, važno je da redovno održavate čistim odvod slivnika.

Prvo pravilo je, naravno, da obavezno držite zaštitne mrežice koje će zadržati deliće hrane iz sudova koje odlažemo u sudoperi ili vlasi kose koja se uvek može naći u umivaoniku ili kadi.

Drugo pravilo je da izbegavate sipanje gustog sadržaja kakav je, na primer, talog od crne kafe jer će se on vremenom nakupiti u ležištu sifona i može da dovede do zapušenja.

Međutim, čak i ako se pridržavate ovih pravila, čestice prljavštine, sapuna i masnoća se vremenom sakupljaju oko centralnog šrafa koji drži rešetku slivnika fiksiranu za umivaonik. Čak i najsitnije dlačice, recimo, sa dlanova posle milovanja mačke ili psa, uhvatiće se za te naslage i formirati sve deblji sloj. Primetićete da voda ne odlazi uobičajenom brzinom, ali mnogi na to ne obraćaju pažnju jer zapušenje ne deluje alarmantno.

To je pravi trenutak da pribegnete jednostavnom triku koji poznaju mnogi profesionalni vodoinstalateri. Prethodno se uverite da nema nekih čvrstih predmeta koju su upali i napravili pravo zagušenje - zavucite oprezno pletaću iglu i ako ona prolazi, reč je o "mekoj" prepreci od naslaga. 

Sada skinite glavu tuša (slika 1).  Pri tome, pazite da vam ne ispadne gumica već je izvadite i sačuvajte za trenutak kada ćete ponovo vratiti glavu tuša na crevo. Za ovo vam nije potreban nikakav alat, a ako ne možete rukom da odšrafite glavu, stavite gumene zaštitne rukavice i pokušajte ponovo. Najčešće nije potrebna nikakva posebna snaga, već samo da vam prsti ne klizaju sa creva.

Sada usmerite crevo (slika 2) direktno u jednu od rupica na rešetki slivnika. Pustite hladnu vodu skoro do maksimuma i pazite na to koliko vremena treba da voda počne da otiče iz umivaonika. Ako vidite da se umivaonik previše brzo puni, a voda suviše polako otiče, morate biti strpljivi i naizmenično puštati i zatvarati vodu na tušu.

Sam pritisak vode - bez obzira na to što je to običan pritisak iz mreže - dovoljan je da naslage oko šrafa počnu da se skidaju. Biće potrebno da pomerate otvor creva od jedne do druge rupice na rešetki, odnosno, da menjate ugao pod kojim delujete pritiskom vode. Ako budete uporni i strpljivi, za desetak minuta će se situacija promeniti i voda će početi da otiče istom brzinom kojom se i uliva iz creva tuša. Čak će se i zvuk promeniti i oticanje ćete jasno čuti.

Ukoliko vam je tuš sa kade suviše daleko od umivaonika, nabavite parče običnog plastičnog creva kojim ćete moći da iz najbliže slavine sprovedete vodu tik do slivnika. Ta će vam se investicija višestruko isplatiti, a postupak ponavljajte barem jednom mesečno čak i ako ne primetite naročiti problem pri oticanju vode. 

Tekst: K. Ivanović

Izvor: Lisa

LepaiSrecna Zaštitna mrežica na odvodu umivaonika zadržaće deo prljavštine, ali će se od sitnijih čestica vremenom stvoriti talog koji treba uklanjati da ne bi došlo do većeg zapušenja. Evo kako da to uradite bez hemikalija i naročitog alata!