Čim počne lepo vreme, sunce izmami razne insekte, a domaćice uvek najviše brinu mravi. Ako se pojave u velikom broju u dvorištu, na stazama i travnjacima, svi bi želeli da ih se oslobode nekim ekološkim sredstvom. Korišćenje otrovnih insekticida protiv njih nije ni dozvoljeno, a nipošto to ne bi voleli ni vlasnici kućnih ljubimaca i domaćih životinja.

Zato vredi probati trik o kojem sve češće pričaju "klinfluenseri" - ovaj je nadimak skovan za one influensere koji su opsednuti čišćenjem (od engleske reči "cleaning", što znači čišćenje). Po savetu mnogih koji kažu da su uspeli da se oslobode mrava, potrebno je samo da pomešate prah šećer i sodu bikarbonu. Ova mešavina ih apsolutno zaustavlja, a bezbedna je kako za domaće životinje, tako i za ljude.

Nju možete koristiti i na biljkama, mada imajte na umu da su mravi obično znak da su cveće ili drvo napale neke biljne vaši. Tada se mravi, zapravo, skupljaju zbog dobrog izvora hrane. Dok se borite sa vašima nekim namenskim insekticidom, pazite da ih mravi ne prenesu i njima zaraze druga stabla tj. stabljike. Zato ostale možete zaštititi lepljivim trakama preko kojih se ovi marljivi insekti ne mogu popeti.

Imajte na umu da mravi ne vole jake mirise, pa će nekad biti dovoljna grančica paradajza ili karton namazan čađu zabodeni u mravinjak da ih oterate.

Na drugim površinama u kući, kao što su pločice, delovi iza kuhinjskih elemenata ili kućnih aparata poput frižidera, možete koristiti i mešavinu alkoholnog sirćeta i vode ili razblažen deterdžent za pranje sudova. 

Izvor: Lepa&Srećna