Za papirnim ubusima posegnemo svaki put, kada želimo da obrišemo ruke, skupimo tečnost, skinemo prljavšinu sa piletine, na brizinu prebrišemo neku površinu...Ali ovi kuhinjski pomagači mogu da se koriste i za druge namene. Ispostavilo se da papirni ubrusi imaju jednu brilijantnu svrhu - mogu pomoći da povrće i voće ostane duže sveže.

Iz praktičnih razloga, često kupujemo više namirnica nego što možemo da pojedemo, pa je važno da im produžimo rok trajanja. Greška koju najčešće pravimo je pranje svežeg povrća čim ga donesemo sa pijace ili iz prodavnice. Kako bi duže trajalo i sačuvalo svojstva važno je da povrće čuvamo neoprano i neoljušteno sve do same upotrebe.

Ipak, vremenom većina voća i povrća oslobađa vodu. Ako ta vlaga ostaje i frižideru voće i povrće će se pokvariti. Sve što treba da uradite je da fioku u frižideru u koju ređate voće i povrće oboložite papirnim ubrusima. To omogućava da namirnice duže zadrže svežinu. Papirni ubrusi upijaju vlagu, usporavajući proces truljenja povrća i voća. Važno je da često menjate papirne ubruse, jer ako se su natopljeni vlagom neće raditi svoj posao.

Takođe, trebalo bi da zbegavate da smeštate voće i povrće zajedno, jer mnogo voće poput banana, avokada i breskvi, proizvode etlien gas koji uzrokuje sazrevanje kada se stavi uz druge, već zrele vrste voća.

 Izvor: Lepa&Srećna