Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KOLIKO STRUJE TROŠI KLIMA: Kako uštedeti pare a rashladiti kuću

U vrelim letnjim danima, klima uređaj nam je često jedini spas! Koliko struje on troši i kako uštedeti što više? Pročitajte!

  Izvor: Youtube / Fix-ideas-DIY

Koliko klima uređaj povećava naš račun za struju? 

Za sve koji moraju da se rashlade uz pomoć erkondišna, trošak zavisi od starosti uređaja, izolacije stana ili kuće. Najbolje prolaze oni koji imaju moderan uređaj, sa inverterom, jer oni ne rade neprekidno punom snagom. Čim postignu željenu temperaturu, na njeno održavanje troše mnogo manje.

Možda će vas zanimati

“Elektroprivreda Srbije” navodi da za jedan sat rada klima “dvanaestica” mesečno troši od 30 do 40 kilovat-sati, zavisno od energetskog razreda.

Njegova cena može da varira od 192 do 768 dinara, zavisno od toga u koju je tarifu potrošač ušao ukupnom potrošnjom. Ukoliko ta klima radi deset sati dnevno, znači da je račun “teži” od 300 do 400 kilovat-sati. U višoj, dnevnoj, “zelenoj” tarifi to je od 1.920 dinara do 2.560 dinara. Ukoliko je potrošač u “plavom”, ovaj tempo hlađenja će ga koštati od 2.880 dinara do 3.840.

Najviše će platiti oni koji uđu u “crvenu” tarifu. Ako koriste klimu deset sati dnevno, mesec dana, platiće od 5.760 do 7.680 dinara. Računica je manja, ukoliko građani klime pale noću, jer se tada kilovat-sat plaća od 1,6 dinara u “zelenoj”, preko 2,4 u “plavoj”, do 4,8 dinara u “crvenoj” zoni.

Možda će vas zanimati

 U "Elektroprivredi Srbije" kažu da je bolje uključiti klimu da dobro rashladi prostor nego da je svaki čas uključujete i isključujete.

Povedite računa o tome da tokom noći dobro provetrite i rashladite prostorije, kao i da ne spuštate temperaturu klimom više nego što je neophodno. Takođe, važno je da redovno čistite klima-uređaj.

Možda će vas zanimati

Izvor: Lepa&Srećna

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije