Najsigurnije kuće su one koje su izgrađene na osnovu statičkih proračuna i uz seizmičku zaštitu, prilagođenu konkretnom području. Takođe, moguće je i ojačavanje određenih delova građevine, a bilo kakve izmene, kao što su dogradnje i nadogradnje mogu da naruše stabilnost kuće ili zgrade.

Za proveru ili promenu ovih rešenja treba i novca i vremena ali neke druge stvari možete i sami da uradite, bez mnogo ulaganja. Naime, sav nameštaj i pokućstvo treba da budu obezbeđeni. 

Visoki plakari, kuhinjski ormarići, ali i masivnije slike, lampe i ogledala mogu da budu vrlo opasni u domu čak i kad nema potresa. Zamenite ili ojačajte sva nesigurna rešenja, ankerišite  nameštaj, a sve što visi po zidovima treba da bude udaljeno od kreveta i fotelja.

Visoke police je, takođe, idealno ankerisati za zid. Potrudite se da sve teže  predmete postavite na niže stalaže, a da na gornjima budu samo lakše stvari. Ako živite u području izloženom češćim potresima, izbegavajte odlaganje posuđa, čaša i ukrasa u otvorenim ormarićima i policama.

Nameštaj koji ne možete da ankerišete postavite na silikonske  podmetače koji ne mogu da klizaju. To važi i za kućne aparate kao što su frižider, zamrzivač ili mašina za pranje veša. Ako imate neke komade sa točkićima ili nosačima, obavezno ih zakočite.

Najveći neprijatelj u slučajevima većih katastrofa je panika. Imajte u vidu da je važno da prolazi budu prohodni, da lako možete da isključite struju, vodu, dovod gasa i slično.

Dobro je imate pripremljena osnovna dokumenta i nešto novca koje možete lako da ponesete u slučaju hitne evakuacije, a veće sume novca nemojte držati u kući koju ćete možda morati da napustite.

Izvor: Lepa&Srećna

Izvor: Lepa&Srećna