Kako je premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio 10. marta 2016. godine,  ako se padavine nastave do 21 sat večeras, stvoriće se i uslovi da se proglasi vanredna sitaucija na celoj teritoriji Srbije, prenose srpski mediji.

Važno je za sve građane da se podsetpreporuka Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" koje su objavljene još 18. maja  2014. godine, o osnovnim merama koje se mogu preduzeti u svakom domaćinstvu i štite, pre svega, najniže etaže u objektima.

Uprkos svim merama opreza, one neće biti dovoljne u slučaju velikog poplavnog talasa i tada je neophodna evakuacija. U takvom slučaju, neophodno je da poslušate naloge za evakuaciju.

U slučaju manjih prodora vode, sledeće mere mogu biti izuzetno delotvorne, a mere za zaštitu su obavezne!

Proverite nagibe svih površina u dvorištu. Zemljište oko vašeg temelja mora biti barem 10 do 15 centimetara više nego ono koje je na metar do metar i po udaljenosti. Ako primetite razliku, najbolje je da naspete tvrdu zemlju koja neće lako propustiti, kao što je glina. Idealno je, naravno, da imate kompletnu drenažu oko kuće, ali to je zahtevan posao koji se ne može obavljati uoči poplava. 

Pazite da automobil ili poljoprivrednu mehanizaciju ne parkirate tako da zakrčite put do kuće za spasilačka vozila.

U prostorijama koje su ugrožene prilikom poplava treba koristiti samo opremu i predmete koji su otporni na vodu ili koje, u slučaju potrebe, možete jednostavno i brzo da iznesete.

Svi kućni uređaji kao što su mašina za pranje i sušenje, zamrzivač, grejalice i slično, treba postaviti na postolja tako da budu barem desetak centimetara izdignuti iznad površine poda. Time neće biti previše otežano njihovo korišćenje, a ipak ćete imati malu zaštitu prilikom prvog udara vode.

Sve štetne i opasne materije kao što su otpadno ulje, hemikalije, boje, lakovi i sredstva za pranje i čišćenje treba da budu u dobro zatvorenim bocama i posudama kjako ne bi došlo do prosipanja i mešanja sa vodom koja prodire u kuću. Time ćete zaštititi ne samo okolinu nego i kućne ljubimce ili domaće životinje.

Pripremite pumpu kojom ćete moći da izbacite vodu iz prostorija. To mora biti pumpa koja može da radi i sa prljavom vodom, a morate je neprekidno održavati u ispravnom stanju.

Računajte s tim da će u slučaju poplave doći do prekida u snabdevanju strujom i vodom. Zato pripremite na vreme: radio-aparat sa ispravnim baterijama, baterijsku lampu i sveće, osnovni paket lekova koje neko od ukućana eventualno mora da uzima, osnovni paket za higijenu, lična dokumenta spakovana u vodootpornu futrolu, zalihu vode i trajnih namirnica i vodootpornu odeću (kabanicu) i obuću (gumene čizme).

Osnovne savete za vašu bezbednost u slučaju poplava možete pročitati ovde.