Zemljotres koji je pogodio Sisak i Petrinju 29. decembra 2020. godine u 12 i 20 bio je snage 6,2 po Rihterovoj skali, što ga svrstava u kategoriju razornih zemljotresa. Da podsetimo, zemljotres u Kraljevu bio je snage 5,4 po ovoj skali, a kako je rekla Biljana Vraneš u vanrednim vestima RTS-a, stručnjaci procenjuju da je zemljotres u Hrvatskoj daleko razorniji. 

Njen sagovornik Branko Dragičević, direktor Seizmološkog zavoda Srbije, izjavio je da se posledice još ne mogu precizno proceniti i da mnogo zavisi od toga da li je pogođeno urbano naselje ili je u naseljenom delu. Kako je rekao, potres se osetio na čitavom Balkanu, a "sve što se desi u prvim satima može da se pomnoži sa 3, 4 ili 5".

Prema rečima Vranešove, znak da novi zemljotres može biti razorne jačine bio je to što se tlo bilo potpuno umirilo nakon jučerašnjeg potresa. "Da je bilo lakog podrhtavanja tla, znalo bi se da se sve polako smiruje", objasnila je. 

Zemljotres u Sisku, 28. decembar 2020.
Profimedia / Boris Kovačev Zemljotres u Sisku, 28. decembar 2020.

Dragičević kaže da je ovaj zemljotres, meren Merkalijevom skalom, snage između 8 i 9, a da se osetio na području od 500 km oko epicentra. Dubina potresa još nije poznata. 

"Posledice u zgradama najviše zavise od toga kao su građene, a najopasnije su seizmički neobezbeđene zgrade", rekao je Dragičević.  "I jučerašnji zemljotres u Petrinji bio je na rasedu koji gravitira ka Banja Luci", kazao je.

Veoma je važno čuvati se naknadnog urušavanja posle samog zemljotresa. Kako da se zaštitite dok on traje, pročitajte OVDE.

Hrvatska policija je pozvala građane da, ukoliko su u mogućnosti, izađu na otvoreni prostor i odmaknu se od građevina kojima preti urušavanje. Osobama koje se zateknu na višim spratovima se savetuje da potraže noseći zid.

Seizmološki zavod Srbije Nekoliko zemljotresa pogodilo je Hrvatsku krajem decembra - 28. i 29. u regionu Siska.

Izvor: Lepa&Srećna