Jedan od najpoznatijih feng šui iscelitelja negativne energija u domu su bujne, zelene biljke koje će doneti ne samo pozitivne vibracije, već i bogatstvo. Po nekim verovanjima istočnjačkih učitelja, postoje biljke koje donose više novca ukućanima, tačnije, privlače energiju bogatstva i blagostanja.

 Veruje se da prisustvo biljke novca u prostoriji pozitivno utiče na posao i vlasniku donosi bolju zaradu. Zato su odličan izbor za kancelarije, a u nekim azijskim zemljama se čak prenosi sa kolena na koleno.

Feng šui stručnjaci objašnjavaju da skoro svaka lepa, zelena, vibrantna biljka može biti biljka novca jer suština je u dobroj energiju koju ona proizvodi. Međutim, jedna od najpoznatijih biljaka koje po verovanju donose novac je krasula.

Japansko drvo, dolar drvo, parac, krasula… to su sve nazivi za biljku Crassula Ovate. Ona potiče iz Južne Afrike, a naziv je dobila po listovima ovalnog oblika koji podsećaju na kovanicu novca.

Ova divna sukulentna biljka cveta tokom zime, pa sve do proleća, sitnim belim cvetovima. Da bi uspešno napredovala, idealna je mešavina zemlje za cveće i šumskog humusa, uz oko 40 odsto peska. Zimi ova lepotica miruje, pa je od oktobra do aprila treba zalivati vrlo malo. Treba je čuvati na temperaturi od oko 10C, ali ako preti opasnost od izmrzavanja, onda je čuvajte na toplom ali i zalivajte češće. 

Ne zahteva veliku saksiju, ali ukoliko joj obezbedimo veću saksiju uz dodatnu prihranu krasula će brže napredovati.

Krasula
Wikimedia / Crassula ovate 

Možete je razmnožavati reznicama ili listom. Za prvi metod, odsecite grančicu (5-15cm), ostavite da se rez zasuši 2-3 dana i potom je posadite u smešu zemlje i peska (50/50) ili čist pesak. Zalivajte na 3-4 dana i pazite da zemlja ne bude stalno mokra jer će istruliti. Nemojte držati saksiju na suncu. Pustiće koren za 3-4 nedelje. 

List se samo otkine i položiti na zemlju. Za nepunih mesec dana, list će pustiti korenčiće u delu gde je bio pričvršćen za granu. Prilikom kidanja lista, treba voditi računa da list bude ceo, odnosno odlomljen uz samo stablo.  Prema feng šui principima, krasulu treba držati sa desne strane ulaznih vrata kako bismo imali više novca. Krasule su pogodne za bonsai.

Izvor: Lepa&Srećna