Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO OČISTITI PEGLU OD KAMENCA: Postupak za uklanjanje tvrdokornih mrlja i naslaga

Peglu bi trebalo redovno čistiti da se na njenoj ploči ne nakupe tvrdokorne mrlje ili u rezervoaru kamenac. Pre nego što krenete sa svakodnevnom upotrebom, pažljivo pročitajte uputstvo...

  Izvor: Foto: Profimedia

Da biste sprečili stvaranje kamenca, najbolje je da odmah posle upotrebe, dok je pegla na paru još vruća, prospete vodu iz nje. U peglu uvek nalivajte vodu prema uputstvu proizvođača. 

Možda će vas zanimati

Peglu bi trebalo redovno čistiti da se na njenoj ploči ne formiraju tvrdokorne mrlje. Takođe treba voditi računa o rezervoaru za vodu da se u njemu ne nakupi kamenac, mada savremene pegle imaju filtere pa ne morate u peglu sipati destilovanu vodu. Zato treba pažljivo pročitati uputstvo za korišćenje pegle kada je kupite.

Da biste sprečili stvaranje kamenca, najbolje je da odmah posle upotrebe, dok je pegla na paru još vruća, ispraznite vodu iz nje. U peglu uvek nalivajte vodu prema uputstvu proizvođača.

Kako očistiti peglu od kamenca

  • Isključite obavezno peglu iz struje, stavite masku na lice, zatim napravite smesu od jednake razmere sirćeta i soli, zagrejte to  tek toliko dok se sva so ne otopi.
  • Napunite ovom tečnošću ¾ rezervoara pegle i lagano protresite nekoliko minuta.
  • Potom, pritišćući dugme za otpuštanje pare, ispraznite rezervoar za vodu.
  • Posle toga par puta napunite rezervoar pa ispraznite da dobro isperete peglu od ove tečnosti za čišćenje.
  • Na ovaj način ćete ukloniti kamenac iz rezervoara i iz rupica za paru na pegli.
  • Najbolje je peglu očistiti odmah posle korišćenja, odnosno dok je još vruća. Ukoliko upotrebite oštre predmete za čišćenje pegle kao što je žičana spužva ili nož, najverovatnije ćete trajno oštetiti ploču za peglanje.

Evo nekoliko korisnih saveta kako da očistite peglu od tvrdokornih mrlja i naslaga:

Ovo ne smete propustiti

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije