Ako ste primetili da vaša veš mašina ne pere kao ranije, sigurno je vreme joj posvetite malo pažnje i očistite je. Evo kako se održavaju veš mašina s prednjim i gornjim otvaranjem.

Veš mašina s prednjim otvaranjem

1. Dve čaše sirćeta ili soka od limuna ubacite u bubanj. Pokrenite ciklus pranja na najvišoj temperaturi kako biste uklonili mirise, mrlje i nakupljeni deterdžent u unutrašnjosti mašine. Pustite celi ciklus pranja da odradi do kraja.

2. Unutrašnju stranu vrata kao i gumu na vratima prebrišite krpicom za čišćenje natopljenu sirćetom kako biste uklonili tragove kamenca i nakupljene buđi.

Nakon čišćenja ostavite vrata od mašine otvorena, da se osuši. Budući da se ostaci kupovnog omekšivača nakupljaju u mašini, povremeno zamenite s sirćetom obogaćenim s nekoliko kapi eteričnog ulja.  Odeća će biti meka, a mašina čista.

 Veš mašina s gornjim otvaranjem 

Sve što vam treba je dva i po decilitra izbeljivača i dva i po decilitra alkoholnog sirćeta, a ako ste zabrinuti da bi izbeljivač mogao biti prejak preskočite taj korak.

1. Napunite praznu mašinu vrućom vodom, kao da perete punu mašinu rublja. Dodajte izbeljivač i pustite da mašina radi minut kako bi se izbeljivač izmešao s vodom. Otvorite poklopac mašine i pustite da tako napunjena mašina stoji sat vremena. Nakon toga zatvorite poklopac i pustite da mašina napravi pun krug i izbaci vodu.

2. Kada završi, ponovite postupak, ali ovaj puta vrućoj vodi dodajte alkoholno sirće. Ostatak postupka isti je kao u prvom koraku.

Kada završite čišćenje ne samo da će unutrašnjost mašine odisati svežim mirisom, već ćete i na dodir osetiti koliko je glatka i čista, a besprekorno čisto ponovno će biti i vaše rublje.

Izvor: Zadovoljna