Na najvećem sajmu tekstila "Hajmtekstil" koji se početkom godine održao u Frankfurtu akcenat je stavljen na izbor materijala vrhunskog kvaliteta, koji može trajati godinama. Svoje ideje za kućni tekstil ali i za tekstil javnih i poslovnih objekata prikazalo je oko 2500 izlagača iz 61 zemlje sveta.

Sezonu 2013. obeležiće četiri trenda koje su organizatori slikovito nazvali: "Istoričar""Ekscentrik", "Inovator" i "Geolog".  Ovo su okvirni naslovi, ali ipak odražavaju stilske sličnosti koje su poznavaoci uspeli da otkriju analizirajući proizvode renomiranih svetskih kompanija.

Pod naslovom trenda "Ekscentrik" krije se inspiracija za sve one koji u sebi osećaju duh lovca i skupljača. Ovaj trend će se dopasti osobama koje tragaju za unikatima i spremni su na smele eklektičke spojeve. 

"Ekscentrik" je istovremeno i vrlo dekorativan stil. Tu će se naći primerci savršene zanatske veštine ali i komadi sa jasnim folklornim poreklom u motivima. U egzotičnoj mešavini naći ćete i odjeke drevnih plemenskih uticaja, kao i specifičan trag modernosti. Ovaj stil odoleva vremenu. 

LepaiSrecna Svaka treća žena želela bi da stalno redizainira svoj dom, pokazalo je istraživanje uprave sajma Hajmtekstil predstavljeno 2013. godine. Trend "Ekscentrik" namenjen je upravo takvoj ženi, spremnoj na promene i smele ideje.