Boje zidova i elemenata u kuhinji su, prema rečima stručnjaka, prva stvar na koju treba da obratite pažnju kada uređujete ovu prostoriju u svom domu. Prednost je što je izbor boja veliki, te vam daje slobodu da se izrazite, bilo da je vaš dom uređen u modernom, seoskom ili urbanom stilu.

Dizajneri enterijera sada otkrivaju koje kuhinjske boje izlaze iz mode za 2024. godinu i kojim nijansama treba da ih zamenite.

1. Suptilna ružičasta umesto jake crvene

Elegantna i nežna ružičasta je neosporno trend boja u ovom trenutku.

Kuhinja
Shutterstock  

"Ovaj ton savršeno funkcioniše u maloj kuhinji koja je prilično mračna i koja pati od nedostatka prirodnog svetla", kaže dizajnerka Elizabet Haj i dodaje:

"Ne samo da unosi svetlost i radost u prostor, već takođe ističe i naglašava sve akcentne boje u prostoriji."

2. Bež boja umesto sive

Kuhinja
Shutterstock  

Umesto sive, sve više dizajnera i dekoratera poseže za bež nijansama. Ova neutralna varijanta dodaje toplinu i eleganciju kuhinji.

3. Žuta boja umesto bele

Bele kuhinje, koje su mnogima omiljene, više nisu poželjan kuhinjski trend, kao što su nekada bile. Ovih dana dizajneri i klijenti posežu za nijansama koje podižu raspoloženje, kako bi svojim kuhinjama dodale dašak radosti života. Nije iznenađujuće to što se žuta našla u centru pažnje kuhinjske šeme boja za 2024. godinu.

Kuhinja
Shutterstock  

Žuta boja donosi toplinu na svaku površinu u kuhinji ispunjenu svetlošću.

"Ova vesela boja prožima prostoriju optimizmom i savršena je za unošenje osećaja pozitivnosti u dom. Žute kuhinje su takođe veoma umirujuće, posebno kada su uparene sa hladnim, umirujućim tonovima kao što su siva i nežno plava", objašnjavaju stručnjaci.

4. Mornarsko-plavu zamenite kobalt plavom

Mornarsko-plava će uvek biti popularna, ali u poslednje vreme dizajneri razmatraju mekše, suptilnije, spokojne varijacije u modernoj kuhinji. Nijansa koja je oduvek bila popularna u svetu enterijera - kobalt plava, bi trebalo da bude boja za kuhinju 2024. godine.

Kuhinja
Shutterstock  

"Izbegavajte hladne nijanse. Umesto toga, pronađite one koje imaju tople tonove i oni će biti sjajna pozadina za umetnička dela i drvo", kažu dizajneri.

5. Pastelne umesto tamnih boja

Tamne boje kuhinjskih ormarića su nekada smatrane najboljim bojama za kuhinju. Međutim, prošli smo pun krug, kao i većina trendova, i sada se u modu ponovo vraćaju pastelne nijanse koje su ranije krasile kuhinje iz 1950-ih.

Kuhinja
Shutterstock  

"Pastelne boje će stvoriti mirnu atmosferu u domu. Nude šarmantnu alternativu neutralnim ili tamnim nijansama, one su umirujuće, ali istovremeno mogu da daju dodatnu živost prostoriji bez da budu nadmoćne", kaže dizajner Dejvid Motershed.

Tekst: Lepa&Srećna

BONUS VIDEO:

Rašina kuhinja: Čorba od celera u celeru Kurir televizija