Prirodna lepota drveta i osećaj udobnosti koji emituje njegov kvalitet od davnina su poznati, a u danas se rustičan stil vraća u domove kao izuzetno aktuelan zahvaljujući svojoj sposobnosti prilagođavanja modernim enterijerima.

Od masivnog drveta najčešće se rade veliki komadni elementi kao što su stolovi, stočići, komode. Od obrade zavisi da li će ovakav komad biti moderan ili izvorno lep, rustičan. U svakoj varijanti može se prilagoditi tako što će se uspostaviti prava mera stilskih elemenata savremene linije i ovih, rustičnih.

Rustično obrađeno drvo može se dodatno naglasiti, na primer, kontrastom porcelanskog posuđa otmenih linija i visokog sjaja. Tako se dobija poseban estetski doživljaj s naglaskom na prirodnoj lepoti, te je zato ovakvo rešenje omiljeno u kuhinjama.

Nameštaj od rustično obrađenog drveta dobro se uklapa sa belim zidnim površinama, prirodnim tkaninama i savremeno dizajniranom rasvetom. Bilo da odlučite da rustiku sprovedete u kuhinji, dnevnom boravku ili spavaćoj sobi, važno je da uspostavite meru između materijala i stilova.

Shutterstock Moderan dizajn vraća kombinacije sa rustičnim drvetom u prvi plan.

Tekst: Lepa&Srećna / Ivana Martić