Kejt penthaus zauzima poslednji sprat kao proširenje na 100 godina staroj istorijskoj zgradi koja se nalazi u Istikulal ulici, u samom epicentru poslovnog dela Istanbula. 

Predivni penthaus se nalazi u Istanbulu i predstavlja projekt Ofist studija, njegovog dizajnerskog i bračnog para Jasemin Arpake i Sebahatina Emira.

Nadogradnja je izgrađena pre oko 40 godina i kada se njen stil usporedi sa ostatkom zgrade, postaje jasno da duboki tragovi istorije ovog područja ne postoje u ovom stanu. Prilično niski plafon, sa standardnim rasporedom, slojevi jeftinog i nemarnog rada svuda naokolo, ali s predivnim pogledom na Bosfor i stari grad.

VIŠE: Zanimljivi projekti: dupleks sa trpezarijom pod kosim krovom (FOTO)

Kejt je Britanka koja se bavi tekstilom i odmah se zaljubila u ovaj pogled, a angažovala je bračni par Arpake-Emir da joj osmisli carstvo prepuno prirodne svetlosti. To su i uspeli!

Glavni cilj dizajnerskog para je bio da kreira svetao, otvoren, svež, prozračan prostor sa zadovoljavajućim i udobnim osećajem, u ovoj gužvi i žurbi središta grada, s orahovim parketom i drvenim plafonom od belih ploča, koji se prostiru kroz celi penthaus i čeličnim okvirima prozora, koji sprečavaju buku grada, koliko god da je to moguće.

Dizajneri su u startu  kreirali prostran ulazni hol s visokim plafonom, a dobili su još više svetlosti rušenjem glomaznog sprata, koji je bio smešten iznad ulaza i ispod samog krova.

VIŠE: Ideja za ljubitelje elegantnog enterijera: dnevna soba i trpezarija u svetlim bojama

Zatim su nastavili s rušenjem svih ružnih pregrada kao i nizova betonskih i podnih pločica, dodavanih u različita vremena, svaki put kada je stan bio renoviran. Kada su svi radovi na ogoljavanju završeni, projektanti su konačno mogli da osmisle raspored prostorija: dve spavaće sobe, od kojih svaka ima svoje kupatilo, prostrane dnevne sobe, otvorene kuhinje, kao i od krovne terase koja poseduje pogled od kojeg zastaje dah.

U ulaznom delu, koji se proteže sve do plafona, dizajnirana je i zasebna biblioteka i ostava koja uključuje i svoja ulazna vrata. Elegantno spiralno stepenište vodi nas do predivne krovne terase i nastavlja dalje ka gornjim policama biblioteke i ostavi. Ova metalna površina je okićena malim formama listova, koji predstavljaju opalo lišće posečenog drveća. 

U odvojenom prostranom delu u kojem se nalazi prijatna zona za sedenje, s pogledom na Bosfor i stari grad, smešten je i još udobniji kutak kreiran od spokojnog belo-sivog mramornog zida, s belim, tankim metalnim policama, koje u svom okviru sadrže i čelični kamin ručne izrade.

VIŠE: Moderan dupleks na 65 kvadrata: funkcionalan stan koji pleni moćnim dizajnom

Lakirani orahov parket je postavljen kroz celi dom, izuzev u glavnoj spavaćoj sobi, kako bi postigao utisak jedinstvenost i toka kroz čitav prostor.

Paralelnim pristupom su svi plafoni prekriveni belim drvenim pločama, i konačno je ista ideja inspirisala dizajnere da iskoriste različite kreacije iz zbirke "Global series of Flos", dizajnera Ahiva Kastaliđionija, kao elemente osvetljenja svuda u stanu.

Beli i dobro osvetljen hodnik vodi do spavaćih soba. Umirujući, uglađen i sofisticiran pristup dizajniranju "sve u belom", nastavlja se i u spavaćim sobama takođe. Prozori koji se nalaze u glavnoj spavaćoj sobi otvaraju manji balkon koji gleda ka Istiqkulal ulici. Sa suprotne strane se nalazi glavno kupatilo kojem je omogućen prilaz kroz sobu za presvlačenje s belim ormarima.

Soba za presvlačenje, kupatilo i spavaća soba su odvojeni jedni od drugih klizećim vratima, načinjenim od stakla i gvožđa, koja nestaju u zidovima prilikom njihovog otvaranja.

Glavno kupatilo odiše toplinom, ali je pritom i vrlo udobno i praktično: tu ima mesta i za prostranu kadu i za tuš-kabinu.

VIŠE: Spajanjem dve kuće nastaje komforna prizemna vila

Zidovi i podne površine su prekrivene pločama od mermera, dimenzija 40x40, iste vrste kao onaj koji se nalazi u dnevnoj sobi i ostalim zajedničkim prostorijama.

Dizajn gostinskog kupatila predstavlja moderan pristup tradicionalnom stilu. Beli ormarići kriju od pogleda mašine za pranje i sušenje rublja. Jedinstvo materijala u kupatilu je postignuto drvenim panelima koji se nalaze na zidovima, odakle se zatim jedinstvo čitavog stana nastavlja istim parketom i drvenim pločama koje se nalaze na plafonima.

Prilagođeno sa: Dizajn doma

VIŠE FOTOGRAFIJA OVOG PREDIVNOG BELOG DOMA MOŽETE POGLEDATI U NAŠOJ FOTO-GALERIJI!

LepaiSrecna Dve spavaće sobe, od kojih svaka ima svoje kupatilo, prostrana dnevna soba, otvorena kuhinja, kao i krovna terasa s pogledom na Bosfor čine ovaj dupleks u srcu Istanbula nezaboravnim!