Ako ste primetili da vam tokom izolacije bivše ljubavi često dolaze u snove, niste jedini.

Prema sveznajućem Guglu, poslednjih nedelja je na ovom pretraživaču drastično porasla pretraga termina "san i bivši", čak za neverovatnih 2.450 odsto u odnosu na prethodnu godinu, a pitanje koje se najčešće postavlja jeste "Zašto sanjam bivšu ljubav".

Ako odgovor na ovo pitanje potražite na nekom od brojnih onlajn sanovnika, dobićete uopštene odgovore: ako ste se sreli - sreća će vam se osmehnuti; ako spavate kod nje ili njega - želje će vam se ispuniti; ako se svađate - sve tajne će se saznati itd.

OTVORENI BRAK: žena otkriva pravila i dogovor sa mužem o avanturama, preljubi i vernosti

I možda vam se nameće logičan zaključak da bivšu ljubav sanjate zato što želite da vam se vrati ili je niste preboleli, psiholozi imaju drugačije objašnjenje.

Jedan od razloga, pod uslovom da je ta ljubav imala značajnije mesto u vašem životu, jeste žal za vremenom kada ste bili srećni. Ovakvi snovi su posebno izraženi ne samo u doba epidemije, već i kada smo uopšteno zabrinuti ili pod velikim prtiskom. Podsvest traži beg u neku sigurnu zonu.

Ono što je bitno napomenuti jeste i da to nostalgija obično nije usmerena na osobu koju sanjate, već na vas same. Drugim rečima, nedostaje vam osoba kakva ste bili.

SANOVNIK

Drugo često tumačenje jeste potreba za "raščišćavanjem računa". Ukoliko se vaša ljubav završila tako da niste dobili potrebno "objašnjenje" od strane druge osobe ili niste rekli sve što vam je bilo na duši, onda takve veze imaju tendenciju da se na duže nastane u našoj podsvesti.

S vremena na vreme, najčešće kada smo pod stresom ili osećamo pritisak, javlja nam se potreba da se pobunimo, izborimo za sebe i tada se ti "dosijei X" izvlače iz naše prošlosti.

U snovima dobijamo šansu da kažemo sve ono što smo iz raznih razloga prećutali.

Tako da, ukoliko ste u srećnoj vezi, a u snove vam dolaze bivši, nemojte brinuti. To se samo vaš odbrambeni mehanizam probudio i želi da vas zaštiti od stresa u kojem živite.

Tekst: Maja Gašić

Izvor: MONDO