Sastojci:

  • 750 g očišćene bundeve
  • 4 struka praziluka
  • 4 lista lovora
  • 1 kašika iseckanog ruzmarina
  • 100 g crnog ili integralnog pirinča
  • 4 kašičice seckanog peršuna
  • maslinovo ulje, so, muskatni oraščić 

Priprema:

Očišćen pirinač nalijte s 3,5-4 dl hladne vode, poklopite i stavite da se kuva. Kad provri, posolite i kuvajte oko 35 minuta, da upije svu vodu. Skuvan pirinač začinite s malo rendanog muskatnog oraščića. Bundevu isecite na komadiće, a praziluk na tanke kolutiće. Stavite u posudu s debljim dnom 4 kašike maslinovog ulja i kašiku što sitnije seckanog ruzmarina. Zagrejte, dodajte praziluk i dinstajte ga na srednjoj vatri 10 minuta sve vreme mešajući. Dodajte komadiće bundeve i lovor, i posolite. Poklopite i kuvajte 5 minuta češće mešajući. Ulijte litar vruće vode i ostavite da se kuva 15-20 minuta. Izvadite lovor, a ostatak izmiksajte u blenderu da dobijete kremastu masu. Razdelite supu u četiri tanjira, pa dodajte po 1/4 kuvanog pirinča i kašičicu sitno iseckanog peršuna.

PROČITAJTE JOŠ: NAJUKUSNIJA PITA ZELJANICA PO RECEPTU NAŠIH BAKA: odlična pita od spanaća i mlevenog mesa (RECEPT)

Izvor: Lepa&Srećna