Sastojci: 

  • 300 g brašna
  • 10 g praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 20 g šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 200 g kisele pavlake
  • 100 g otopljenog putera

I još: prah šećer zamirisan vanilom

Priprema:  U vanglicu prosejati brašno, dodati prašak za pecivo, prstohvat soli, šećer i vanilin šećer i izmešati sve zajedno. Puter otopiti.  

U brašno napraviti malo udubljenje sipati kiselu pavlaku i otopljen puter i sve umesiti varjačom. Na kraju sipati na radnu površinu i sjediniti sve zajedno.

Podeliti na 2 dela, svaki deo je oko 320 g, zaviti u providnu foliju  i ostaviti u frižider najmanje pola sata. Testo je meko, ali se ne lepi za ruke.

Rashlađeno testo vaditi jedno po jedno. Pobrašniti radnu površinu i testo i rastanjiti testo što tanje možete u krug. Iseći na 12 ili 16 delova (za manje kiflice).

Filovati džemom ili čokoladnim kremom, po želji, zaviti testo u kiflice i poređati ih na pleh, koji ste prekrili pek papirom.

Zagrejati rernu na 200°C pa sad tako isto uraditi i sa drugim delom testa. Ako je džem ređi, dodajte mlevene bademe da manje curi. Peći kiflice oko 15 do 20 minuta - da malo porumene ili, da ostanu bele - na nižoj temperaturi.

Ostaviti ih da se ohlade i posuti ih šećerom u prahu izmešan sa vanilom.

Izvor: Pomoravka