Mnoge domaćice se vode devizom "ne bi dosta dok ne osta" kad planiraju prazničnu trpezu, pa hrane ostane dosta. Često nisu baš sigurne kako bi mogle da te ostatke hrane iskoriste, a dobre ideje dao je kuvar Bojan Stanimirović, gost u emisiji Jutro na TV Prva.
Prvo pitanje je, obično, šta raditi sa kuvanim jajima, jer se njih zaista zasitimo tokom Uskrsa. Ako mislite da će ukućani uživati kad im malo promenite ukus, možete da pripremite punjena jaja sa raznim filovima.
Međutim, ako verujete da je svima već pomalo dosta ove namirnice, sačuvajte ih tako što ćete ih ukiseliti. Najjednostavije je da iskoristite neku već pripremljenu turšiju, kao što je, na primer, ukiseljena cvekla. Oljuštite jaja i dodajte ih u teglu pa, eventualno, doterajte još malo ukus solju i sirćetom. Ako nemate ovakvu zimnicu, pripremite rastvor od jednake količine sirćeta i vode, dodajte po kašičicu soli i šećera, otopite na srednjoj temperaturi pa ohladite i prelijte oljuštena jaja u tegli. I ovde možete dodati sirovu cveklu.
Hermetički zatvorite i ostavite u frižideru. Ovako pripremljena kisela jaja mogu da stoje u frižideru i po mesec dana, a biće lepo posluženje za meze ili predjelo.
Kad vam preostane pečenja, meso iseckajte, a zatim pripremite smesu za palačinke. Sipajte testo u tanko nauljen tiganj, dodajte seckanog mesa i pecite palačinke. Služite toplo.
Pečeni krompir, ali i drugo povrće poput tikvica, karfiola ili šargarepe, možete iskoristiti za ukusan potaž. Iseckajte struk praziluka i izdinstajte ga, na malo ulja, pa onda dodajte i povrće i sve dobro izmiksajte štapnim mikserom. Ako je potrebno, dodajte još začina.
Ostatke vina i voćnih sokova možete zamrznuti, najbolje u posudicama za led. Kockice ćete lako dodavati pri pripremi slanih ili slatkih jela. Odličan način da iskoristite pržene palačinke jeste da ih iseckate na širinu taljatela, pa zatim prelijete nekim slatkim kremom ili pospete šećerom i orasima i zapečete kratko u rerni.
Izvor: Lepa&Srećna