Sigurno se i vama bar jednom desilo da vam se hrana zalepi za posudu od nerđajućeg čelika. Sigurno ste i vi tada pomislili: Kako je ovo uopšte moguće!

Posuđe od nerđajućeg čelika trebalo bi da bude nelepljivo, osim ukoliko je došlo do oštečenja.

Međutim, postoji još jedan razlog zašto vam se hrana lepi u ovakvom posuđu - niste dovoljno zagrejali tiganj ili šerpu!

TikTok/proclamationgoods Zašto vam se hrana lepi za posuđe od nerđajućeg čelika

Ali, ne brinite, ima rešenja da se ovo spreči - uradite jednostavan test sa kašikom vode, koji će vam pokazati da li je posuda od nerđajujćeg čelika zagrejana koliko treba.

Zagrejte sud na ringli na umerenoj temperaturi, a potom unutra sipajte kašiku obične vode. Ako "barica" stoji u mestu, sud nije dovoljno zagrejan. Pak, ako se voda razbije na mnogo sitnih kapljica koje se razlete svuda, tiganj je pregrejan.

zasto tiganj lepi (1).jpg
Instagram / proclamationgoods 

Ako "barice" vode počnu da se okreću lagano po tiganju i pomalo da previru, to je znak da je posuda zagrejana taman koliko treba i verovatnoća da će se hrana zalepiti je veoma mala.

Saznajte i kako da prepoznate krompir pun toksina.

BONUS VIDEO

TikTok/ quickie_foods Kako se skidaju tvrdokorne mrlje sa posuđa

Tekst: Lepa&srećna/B.S.