Ukoliko volite jagode, višnje, trešnje, borovnice, kupine, kajsije, breskve i drugo letnje voće, onda je trenutno vaše omiljeno doba godine u toku. Međutim, sve što je lepo kratko traje, pa samim tim i leto i dostupnost ovih ukusnih voćki. Ali ne brinite, postoje načini kako da voće sačuvate za hladnije dane. Jedna od najstarijih i najboljih metoda je sušenje plodova. Otkrivamo vam kako da to uradite i osigurate se za zimu.

Sušenje je najjednostavniji i najprirodniji način konzervisanja hrane kojim se dobijaju proizvodi visokog kvaliteta koji nisu podložni kvarenju. Cilj je da se iz plodova odstrane veće količine vode (70 do 80 odsto), a da se ne izmeni sastav. Kasnije to voće je bogato vitaminima, mineralima i vlakanima i praktično je, jer zauzima manje prostora.

Ukoliko imate priliku, uvek je bolje da ga pripremite i osušite kod kuće, a naša preporuka je da to bude u Gorenjererni ili dehidratoru. Ovo je mnogo bolja opcija, umesto kupovine gotovih proizvoda, jer oni uglavnom sadrže sumpor-dioksid i sulfite kako bi se zaštitili od razvoja bakterija i održali njihovu boju svežom. Takođe, često im se dodaje šećer, a neki proizvođači čak koriste i glicerin kako bi imali bolji i sjajniji izgled.

Sušenje u rerni

Pre svega, potrebno je dobro oprati voće i ukloniti koštice, peteljke i semenke, ukoliko ih ima. Kada je u pitanju koštunjavo voće, poput trešnje ili višnje se ne čisti, a šljive se mogu sušiti sa košticama ili bez, po vašem izboru. Takođe, ukoliko postoje oštećeni delovi, treba ih odstraniti. Ukoliko ne želite da plodovi izgube boju tokom procesa, možete ih prethodno potpopiti u vodu sobne temperature u koju ste iscedili limunov sok i ostavite da to odstoji oko 15 minuta. Nakon što ste očistili voće, presecite ga na pola ili na tanke kriške kako bi se ravnomerno osušilo.

rerna gorenje se lako cisti simplicity.jpg
Promo 

Pripremite papir za pečenje i stavite ga u odgovarajući pleh koji ste namenili za sušenje. Rasporedite voće i stavite u rernu, koja treba da bude na 40-50 stepeni. Gorenje u svojoj bogatoj ponudi ima veliki izbor ugradnih rerna koje su po svačijoj meri. Jedan od najpoznatijih modela je Gorenje OptiBake rerna koja snove pretvara u stvarnost, zahvaljujući funkciji samočišćenja. Ukoliko vodite računa da vaša ishrana bude uvek zdrava, za vas je savršena kombinovana parna rerna, koja ima sve što vam je potrebno. Pored njih, u Gorenje kolekciji možete pronaći i mnoge druge modele koji se osim svojih karakteristika, izdvajaju i po svom dizajnu.

Vreme sušenja svakog voća je različito i može biti od nekoliko pa sve do 11 sati, u zavisnosti od toga kolika je gustina i debljina isečenih komada. S obzirom na to da je temperatura i vreme sušenja relativno, redovno posmatrajte kako napreduje i povremeno okrenite plodove da bi se ravnomerno sušili i da ne bi zagoreli.

Sušenje u dehidratoru

Ovo je najsavremeniji način sušenja voća i za to vam je potreban poseban uređaj – dehidrator. U njemu se voće ravnomerno suši, bez potrebe za posmatranjem i okretanjem, kao i bez mogućnosti da zagori. Sve što je potrebno da uradite, je da iseckate plodove, stavite ih u uređaj i uključite ga. I u ovom slučaju vreme sušenja zavisi od vrste i debljine voća.  Takođe, ovaj neverovatni aparat omogućuje dehidriranje hrane na pet tacni, sa podesivim nivoima visine (2.8 ili 5 cm), tako da sada možete sušiti voće, ali i meso, povrće, cveće i začinsko bilje u isto vreme. Dehidrator je trenutno na velikoj Gorenje letnjoj akciji i možete ga kupiti za samo 6.990.

Posle sušenja – šta uraditi?

Kada ste završili sa sušenjem, vreme je da voće stavite u papirne ili plastične kese i ostavite ih otvorene pet do sedam dana. Za to vreme ukoliko je preostala neka vlaga, ona će ispariti, a posle možete da ih zatvorite i čuvate na suvom i tamnom mestu. Takođe, sušeno voće se može čuvati i u teglama koje su hermetički zatvorene.

Za koju god varijantu sušenja da se odlučite biće vam potrebno vreme, ali rezultati će biti i više nego zadovoljavajući, a ukusni plodovi grejaće vas tokom hladnih zimskih dana! Iskoristite priliku i zaronite u veliku Gorenje letnju akciju koja je od 20.07. do 20.08.  i izaberite male i velike kućne aparate po fantastičnoj ceni!