Uvek sam volela da kupim specijalna, bela jaja za Uskrs, piše nam jedna iskusna domaćica. Tokom godine, jeli smo obična jaja, sa smeđom ljuskom ali farbanje jaja bilo je događaj koji su deca toliko volela da sam želela da im i sam izbor belih jaja bude drugačiji, piše Lepa & Srećna.

A onda smo se preselili na periferiju grada i mogli smo da kupimo sveža, domaća jaja od seljaka na lokalnoj pijaci. Činila su mi se ne samo ukusnija već je i ta tamnija ljuska ostavljala utisak da su nekako "više domaća" od svih drugih koje možete da kupite u radnji.

Međutim, najlepša su bila ona jaja koja su snele naše prve kokoške kad smo se preselili na selo. Ukus i kvalitet jaja, pa i bolja njihove ljuske zavise - pre svega - od ishrane kokošaka - što češće imaju pristup svežoj travi i što više vremena provode trčeći na suncu i tražeći bubice i crviće po pašnjaku, to će ukusnija njihova jaja biti.

Otprilike u to vreme vratila "moda" prirodnih farbi za uskršnja jaja. Sada su najlepša jaja ofarbana u lukovini, ali možete koristiti i voćne sokove, vino, začine... otkrila sam da takve prirodne boje daju najlepši efekat na tamnijim jajima - i one same postanu tamnije i deluju zaista vrlo prirodno.

Jedan trik morate znati - jaja treba dobro oprati pre nego što počnete sa farbanjem! To važi i za domaća i za kupovna jaja!

Izvor: Lepa & Srećna