Jaja su važna namirnica u ishrani svakog čoveka, jer osim važnih proteina naš organizam postaje bogatiji za važne vitamine i minerale kada su jaja često u našem jelovniku. Takođe, ona su i vrlo ukusna i potrebna u većini slanih i slatkih specijaliteta. Međutim, ako ih ne čuvamo i ne koristimo pravilno mogu biti vrlo opasna po naše zdravlje, piše Lepa & srećna.

PROČITAJTE JOŠ: Saveti iskusnih domaćica: zbog čega jaja ne treba držati u vratima frižidera

Ukoliko jaja ne koristimo ispravno ili nisu sveža u našem organizmu se mogu razviti opasne bakterije koje dovode do dijareje, povraćanja, stomačnih tegoba, salmonele i još opasnijih oboljenja.

Kako biste sačuvali svoje zdravlje i bili sigurni da su jaja ispravna evo kako treba da ih koristite!

1. Jaja treba da čuvate u frižideru, a najbolje bi bilo da ih držite u kartonskom kornetu. Jaja nemojte da držite duže od 2 sata van frižidera, kao i jelo sa sirovim jajima, a ako je temperatura u prostoriji visoka onda je i 2 sata previše. Ova jaja nikako ne biste smeli da jedete, pa ukoliko zaboravite da ih stavite u frižider bacite ih.

2. Jaja treba uvek da operete pre korišćenja, naročito ako vidite prljavštinu na ljusci. Na taj način bakterije sa ljuske neće završiti u vašem obroku. Prilikom odvajanja žumanceta od belanceta koristite čist pribor.

PROČITAJTE JOŠ: Kako da ofarbate jaja lukovinom

3. Ukoliko je ljuska od jaja koja ste kupili slomljena onda nikako ne bi trebalo da ih koristite jer postoji mogućnost da su puna bakterija i pokvarena.

4. Sirova jaja velika su pretnja po naš organizam, a najviše bi trebalo da ih izbegavaju deca stara do 2 godine, stariji od 70 godina i trudnice. Najbezopasnija su kuvana jaja jer ključala voda ubija bakterije, ali skuvajte ih tako da belance i žumance budu u čvrstom stanju.

5. Uvek proverite svežinu jaja. Kod svežih jaja žumance je malo i uvek se nalazi u centru belanceta, što mioćžete proveriti kod skuvanih jaja. Ali, najbrži test za proveru svežine jaja jeste da ubacite jaje u vodu, sveža jaj uvek ostanu na dnu posude sa vodom, dok bajata isplivaju na površinu.

Izvor: Lepa & srećna