Za početak, nije svo voće i povrće kompatibilno pa loše utiču jedni na druge. Stoga nije dovoljno staviti sve zajedno u deo frižidera namenjen za voće i povrće. Najveći uticaj imaju namirnice s većom količinom etilena, gasa koji uzrokuje sazrevanje pa kada se stavi uz druge, već zrele vrste, one zapravo brže propadnu.

PROČITAJTE JOŠ: Kulinarski trikovi: 5 načina da sprečite da jabuka potamni

Kako piše Huffington Post, nećete pogrešiti ako stavljate zajedno sledeće namirnice jer prirodno imaju više etilena i neće loše uticati jedne na druge:
  • jabuke,
  • kajsije,
  • avokado,
  • zrela banana,
  • dinja,
  • kivi,
  • mango,
  • nektarine,
  • papaja,
  • marakuja,
  • breskve,
  • kruške,
  • šljive,
  • paradajz.

No one se ne bi trebale mešati s sledećim namirnicama jer će na njih loše utucati, upravo zato što stvaraju više etilena i već zrelo voće ili povrće može truliti pre nego bi trebalo:

  • nezrele banane,
  • zeleni pasulj,
  • endivija,
  • brokoli,
  • prokelj,
  • kupus,
  • mrkva,
  • karfiol,
  • blitva,
  • krastavci,
  • patlidžan,
  • lisnato povrće,
  • peršun,
  • grašak,
  • paprika,
  • spanać,
  • bundeva,
  • slatki krompir,
  • potočarka,
  • lubenica.

PROČITAJTE JOŠ: 5 lakih saveta iskusnih domaćica: kako da spasete presoljeno jelo

Uz ove kombinacije, pomoći će još nekoliko pravila:

Obično se ne preporučuje pranje voće i povrće pre odlaganja u frižider jer će pre propasti zbog viška vlage. Ako imate ovu naviku, obavezno pustite da se prosuši ili obrišite višak vode papirnim ubrusom. Posebno je osetljivo bobičasto voće ili jagode, ali kulinarski stručnjaci i za to imaju rešenje. Bobičasto voće možete oprati u činiji hladne vode s malo sirćeta jer će ono uništiti bakterije i sprečiti nastanak plesni. Ali opet se treba dobro posušiti pre odlaganja u frižider jer će se stvoriti plesan. Ako kod kuće slučajno nemate sirće, možete ih oprati i u blago zagrejanoj vodi na 30 sekundi, a to je dovoljno da se spore i bakterije ubiju.

Dok su naše bake gotovo sve držale u frižideru, ostavama i podrumima, određeno voće i povrće biće ukusnije i duže će trajati ako je na sobnoj temperaturi. Skot Degre i Džen Garbi, autori knjige "Tomatomania", oštro su protiv odlaganja paradajza u frižider, jer niske temperature uništavaju onaj njegov fini ukus. Zbog toga ponekad može postati bezukusan.

Dok brokoli, celer, šargarepaili karfiol moraju biti na hladnom kako se ne bi pokvarili, povrće s tropskim i suptropskim poreklom to ne treba. Budući da potiču iz toplijih krajeva, lako ih možemo držati na sobnoj temperaturi. To su, na primer, patlidžani, tikvice, krastavci, paprike ili pasulj.

Izvor: Tportal