Da li ste već čuli za akvafabu? Nju su nedavno "otkrili" kuvari Gus Vohlt i Džoel Rosel i vrlo brzo je osvojila vegetarijansku i vegansku naciju! Reč je o nečemu tako jeftinom, dostupnom i jednostavnom kao što je voda u kojoj su kuvane mahunarke, posebno leblebije, upravo ona tečnost koju svaki put prospete, smatrajući je neupotrebljivom.
Ta tečnost savršena je zamena za jaja, jer je vrlo ekonomična i pristupačna. Sve što vam je potrebno jeste tegla leblebija ili pasulja (preporučujemo organskog). Ili ukoliko imate vremena, možete sami kuvati leblebije i koristite tu vodu.
Akvafaba je neutralnog mirisa i ukusa pa se može koristiti za pripremu kako slatkih tako i slanih poslastica.Korišćenje soka iz tegle je najlakši način, iako će vam i voda u kojoj ste kuvali leblebije ili pasulj dati slične rezultate uz malo više truda. Čak i voda iz upakovanog tofua je akvafaba! Ukoliko je vaša akvafaba previše vodenasta, možete smesu zgusnuti kuvajući je na laganoj vatri dok ne postane iste konzistencije kao i belance.
Ako koristite akvafabu za pravljenje poslastica čije bi testo trebalo da bude mekano ne zaboravite da je prvo umutite dok ne postane bela i penasta (postaće čvrsta, bela i penasta kao kad mutite belance), a zatim umešate u testo. S akvafabom možete praviti i odlične proteinske palačinke, samo imajte na umu da se te palačinke peku na nešto slabijoj vatri i brže su gotove.
Kao zamenu za jedno jaje dovoljno je koristiti tri kašike akvafabe, ali ne morate se držati tog pravila.
Prilagođeno sa: Atma
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka