Bez vode nije moguć nijedan oblik života, što znači da se dehidratacijom (oduzimanjem vlage) potpuno i trajno zaustavlja aktivnost mikroorganizama iz hrane. Jedna od prednosti koju ima sušenje voća i povrća u odnosu na druge vrste konzerviranja jeste to što se tako osušene namirnice mogu ponovo hidrirati i koristiti kao sveže, bez narušavanja kvaliteta...
Hrana u toku sušenja poboljšava svoju prirodnu aromu i ima veći sadržaj šećera, što joj u odnosu na sveže pojačava intenzitet ukusa.
Sušenjem se čuvaju važne hranljive materije koje se tokom kuvanja trajno gube, a za razliku od zamrzavanja hrane, minimalno se menja kvalitet namirnica, pa se tako sadržaj vitamina A (beta karotena), hranljivih vlakana, saharida, kalijuma,selena,magnezijuma i natrijuma ne menja ili se tek vrlo malo smanjuje.
Kalorijske vrednosti sušene hrane ostaju iste ih se povećavaju, dok je procenat soli i masnoća nešto niži. Sušeno voće se može konzumirati umesto kupovnih grickalica, koje sadrže mnogo holesterola i veštačkih aditiva, te ih treba izbegavati.
Takođe, od njega se mogu praviti kolači ili kompot, kojem se dodaje malo limuna i meda, što je prava zimska vitaminska bomba.
Izvor: Dijeta Mesečeve mene
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka