Ljuto, ljuće, ren. Ren je zeljasta biljka u čijoj su ljutoj aromi uživali i stari Egipćani i Grci. Osim kao začin korišćen je, a i danas se koristi, kao lek koji čisti organizam i ubrzava metabolizam, jačajući imunitet. Koristi se i kao lek protiv kašlja, bronhitisa i astme, ali je poznat i kao afrodizijak.

Primena:

Ako se zagreva ren gubi na ljutini. Zbog toga se u većini slučajeva koristi svež. U prodavnicama se može kupiti pripremljen u teglici, ali najintenzivnije je arome kada se svež izrenda. Mali broj ljudi danas zna da se pored korena koristi i mlado lišće koje je bogato vitaminom C, karotenom i hlorofilom. Koren rena uvijen u vlažnu krpu možete čuvati do mesec dana u frižideru, dok rendani možete da zamrznete.

Ukus:

Ren se kod nas najčešće koristi uz pečenje ili uz rinflajš, mada je dobrog ukusa i uz pečena rebra i ribu. Ukus rena se slaže i sa jabukom i celerom u salati, ili u snekovima sa dimljenom ribom.

Savet:

Kada kupujete svež koren rena vodite računa da bude čvrst i neoštećen. Prilikom pripreme ljuštite ga što tanje, da skinete samo koru. Pre rendanja držite ga u frižideru 24 sata kako biste iskoristili sve sastojke koji se u njemu kriju.

Pripremila: Dragana Gojković