Sastojci za marinadu: 

  • 1 kg pilećeg belog mesa (umesto belog mesa možete da koristite i odkoštane pileće karabatake) 
  • 250 ml mleka
  • 125 ml ulja
  • 1 kašičica soli
  • 1/2 kašičice belog bibera

Sastojci za paniranje: 

  • 50 g putera
  • 150 g brašna
  • 100 g panko mrvica
  • pola kašičice soli
  • pola kašičice belog luka u granulama ili prahu
  • pola kašičice bibera
  • pola kašičice dimljene paprike
  • na vrh noža ljuta mlevena paprika
  • 1 kašika začina za piletinu

PROČITAJTE JOŠ: Jela sa mesom: zapečena piletina sa trapist sirom (RECEPT, BELO MESO)

Priprema: 

Noć pre nego što ćete pripremati piletinu, očistiti od viška masnoće, oprati i osušiti.

Iseći na komade oko 4 cm debljine, poređati u veći sud.

Viljuškom sjediniti mleko, ulje, so i beli biber, preliti preko mesa, pokriti providnom folijom i ostaviti preko noći u frižider. Kad ste u mogućnosti, okrenuti piletinu u marinadi.

Piletinu možete da ostavite u celim komadima i da ih sečete kad izvadite iz marinade.

Kad ste spremni da piletinu pripremate ovako mariniranu piletinu možete da pečete u rerni ali pre toga je otresite od viška mleka.

U veliku kesu za zamrzivač sipajte sve sastojke, osim putera. Zatvorite kesu i sve dobro protresite.

Blago oceđene parčiće mesa staviti u kesu, ali nemojte sve od jednom, protresite kesu da se masa obavije oko mesa.

U pekač staviti puter, koji ste isekli na kockice i stavite u rernu, koju ste uključili da se greje na 200°C da se otopi. Kad se otopio, izvaditi pekač iz rerne i okretati ga da porumeni svuda podjednako i stranice i dno dobro podmaže. Umesto putera možete koristiti sprej za pečenje.

PROČITAJTE JOŠ: Kulinarski izazov: piletina "njam-njam" (RECEPT, JELA S MESOM)

Naređati piletinu u pekač, ali ostaviti okolo da ima malo mesta, jer piletina treba da se ispeče i porumeni svuda podjednako, ako ih stavite jedno pored drugog, mesto gde se sastavljaju neće biti baš lepo rumeno.

Peći oko 25 minuta i na pola pečenja okrenuti. Pečena piletina treba blago da porumeni.

Poslužiti je toplu, posuti sa malo iseckanog peršuna, sa nekim umakom po vašem izboru. ( može mešavina sosa za roštilj i kečupa, sa dodatkom vrlo malo ljutog sosa).

Prilog može da bude domaći pomfrit ili šta vi već volite, može i pire krompir i brokoli kuvan na pari.

Recepte piše: Zorica Pavlović

Izvor: Pomoravka1.blogspot