Sastojci:

Čokoladna kora:

  • 3 šolje brašna
  • 1,5 kašičice ekstrakta vanile
  • 3/4 šolje kakao praha
  • 2 šolje šećera
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 1 šolje mleka ili nezaslađeni jogurt
  • 200 g omekšalog putera
  • 1 šolja vruće kafe
  • bobičasto voće za dekoraciju

Vanila kora:

  • 2,25 šolje brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1,3 šolje šećera
  • 1/2 šolje slanog putera
  • 1/2 kašičice soli
  • 1 kašičica ekstrakt vanile
  • 2 jaja
  • 1 šolja mleka

Ganaš za fil:

  • 250 g tamne čokolade
  • 1/3 šolje pavlake

PROČITAJTE JOŠ: SAVRŠENA ČOKOLADNA TORTA OD 12 JAJA: starinski recept za bogat, kremasti dezert koji se topi u ustima (RECEPT + FOTO)

Priprema:

Čokoladna kora: 

Zagrejte rernu na 160°C. Namastite okrugao pleh od 23 cm, kome se vadi dno i stavite na dno pek papir. Stavite sve sastojke osim čokolade i voća u veliku činiju, izmiksajte dok dobijte glatku masu. Ulijte u pripremljeni pleh. Pecite 1 sat. Pustite da se ohladi u plehu. Ako ne upotrebljavate odmah, kolač će trajati oko sedam dana u zatvorenoj posudi u frižideru. Možete ga i zamrznuti.

Vanila kora: 

Zagrejte rernu na 175 stepeni Celzija. Namastite opet pleh od 23 cm i pokrite dno pek papirom. Pomešajte brašno, šećer, prašak za pecivo i so u činiji. Dodajte polako, puter, mleko i vanilu. Zatim jedno po jedno jaje. Miksajte dok dobijete glatku masu. Prelijte testo u pripremljen pleh. Pecite 30 do 35 minuta. Ostavite kolač 10 minuta u plehu, a zatim ga izvadite i pustite da se potpuno ohladi.

PROČITAJTE JOŠ: EKSTRA TORTA SA BOGATIM KREMOM I VOĆEM IZ DOMAĆEG SLATKOG: Puškin torta u dve varijante (RECEPT SA PIŠKOTAMA + RECEPT SA PEČENIM TESTOM)

Ganaš: 

Stavite čokoladu i pavlaku u činiju nad šerpom u kojoj ključa voda. Mešajte povremeno dok se čokolada ne istopi, a masa je sjajna i glatka.

Sačuvajte 1 šolju, dodajte pavlaku (oko 100 ml). Dodajte 2 kašike šećera u prahu i umutite. Ovim filom čete premazivati tortu kada je nafilovana.

Sastavljanje torte:

Kada se ohlade, oba kolača po dužini presecite napola. Svaku polovinu premažite ganašom. Stavite belu glazuru oko torte. Polako sipajte ganaš preko kolača tako da čokolada kaplje na tortu.

Ukrasite mešavinom bobičastog voća.

Savet:

Samodizajuće brašno je ono koje već sadrži prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Ako ga nemate dodajte po 1,5 kačičicu od oba.

Recept piše: Dubravka Belogrlić

Izvor: Recepti.com