Sastojci:

  • 300 g mesa isečenog na kockice (može i piletina)
  • 2 čaše basmati pirinča
  • 2 veće glavice crnog luka
  • pola činijice suvog grožđa očišćenog od peteljki
  • 5 suvih kajsija
  • 5-6 suvih šljiva bez koštica
  • 4 kašike maslaca
  • 4 kašike ulja  
  • 2 šargarepe srednje veličine
  • 3 struka mladog luka
  • 3 čaše vrelog temeljca (vode u kojoj se kuvalo meso)  
  • pola kašičice bibera
  • 1,5 kašičica soli
  • malo šafrana i muskatnog oraha

PROČITAJTE JOŠ: SAVRŠEN RECEPT ZA SELJAČKI KROMPIR KOJI SU SPREMALE NAŠE BAKE: kako da ispečete sočne i krckave krompire sa kukuruznim brašnom (RECEPT + FOTO)

Priprema:

Suvo voće potopiti u mlaku vodu, nakon pola sata ocediti pa kajsije i šljive iseći na manje komade. Šargarepu i crni luk iseći na kockice. U dubljem tiganju zagrejati maslac pa u njega spustiti meso i pržiti dok ne uvri sva tečnost. Nakon toga dodati seckani luk i šargarepu, a kad to omekša, pirinač i začine kao i oceđeno suvo voće. Promešati, naliti vrelim temeljcem, poklopiti i kuvati na tihoj vatri dok pirinač ne upije svu tečnost, a onda pilav ostaviti desetak minuta da se odmori. Servirati toplo.

PROČITAJTE JOŠ: HASAN PAŠA KOFTE: ukusne ćufte od mlevenog mesa punjene krompirom na turski način (RECEPT + FOTO)

Recepte piše: M. Ranisavljević

Izvor: Lepa i Srećna