Rotkva ima neverovatno lekovito dejstvo, a zbog vitaminaC koji sadrži naročito je pogodna za konzumiranje u zimskomperiodu kako bismo se odbranili od virusa i infekcije, piše Lepa & srećna. Pored toga što je čudotvoranlek iz prirode, domaćisok od rotkve je i osvežavajuć napitak, a evo kako da ga napravite po turskom receptu!  

Sok od rotkve

Sastojci (za teglu od 5 litara):

  • 1 veća i dve manje bele rotkve
  • 4-5 komada ljubičastih šargarepa, ako nema njih, mogu i žute, a u tom slučaju staviti više cvekle
  • 2 manje cvekle, može više ako se želi tamnija boja napitka
  • 4 kašike kamene soli
  • 1 kašika šećera
  • nekoliko čenova belog luka (po želji)
  • veće parče bajatog hleba (umesto njega može čaša bulgura i 7-8 komada leblebija)
  • Parče presavijene gaze
  • 1 tegla od 5 litara

Povrće oljuštiti i iseći na komade, šargarepu uzduž na 4 dela - štapića. Sve staviti u teglu, odozgo postaviti u gazu uvezan bajati hleb i leblebije koje će da bistre rasol. Teglu naliti vodom do venca i dobro zatvoriti. Ko želi u teglu može da doda ljutu papričicu koja daje pikantan ukus.

Teglu staviti na sveže mesto i na svaka tri dana otvoriti da se oslobode gasove od fermentacije. Nakon 15 dana sok je spreman za upotrebu. Tada se može procediti i sipati u flaše s dobrim zatvaračem koje mogu da se čuvaju u frižideru.

A povrće se može servirati kao salata.

Recepte piše: Milena Ranisavljević

Izvor: Lepa & srećna