Čuveni turski lahmadžun može da se pravi kao pica, piroška ili tortilja, a mi vam otkrivamo recept za lahmadžunpitu, piše Lepa &srećna.

  • Sastojci:
  • 8 kora za pitu (za 2 tepsije)
  • Za premaz
  • 2 jajeta
  • 3 kašike kiselog mleka
  • 1 čaša ulja 

Umutiti jaje, kiselo mleko i ulje. U podmašćenu tepsiju staviti jednu koru, premazati je mešavinom za premaz, preko nje staviti drugu, pa premazati.

Isto ponoviti sa trećom korom, a četvrtu pokriti filom od mlevenog mesa. (Kako se pravi fil od mesa, pročitajte u receptu niže u tekstu). Peći desetak minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.

Pečeno ostaviti da se kratko odmori, a onda uviti u rolnu. Kad se ohladi, iseći na parčiće širine prsta. Po želji servirati s kriškama paradajza i seckanim peršunom.

Recepte piše: Milena Ranisavljević

Izvor: Lepa & srećna

KAKO SE PRAVE TURSKE PUNJENE LEPINJICE: recept za tradicionalno tursko testo lahmadžun (FOTO + RECEPT)

  • Sastojci za testo: 
  • 2 čaše integralnog pšeničnog brašna      
  • 3 čaše običnog brašna
  • 1 kašičica suvog kvasca 
  • 1 šoljica mleka i do pune čaše mlake vode
  • 1 kačičica sitnog šećera 
  • 1 kašičica soli 
  • Fil:
  • 350 g mlevene junetine 
  • 2 paradajza srednje veličine 
  • 2 glavice crnog luka (srednje)
  • 2 sveže zelene paprike
  • 2 sveže crvene paprike 
  • 1 kašika paradajz pirea
  • 1 kašika pirea od paprike
  • (umesto njega može kašika pirea od paradajza)
  • 1 veza peršuna
  • 1 čen belog luka (po želji) 
  • malo bibera, soli, mlevenog kima i aleve paprike
  • 1 čaša ulja


Kvasac staviti u činiju, preliti mlekom, promešati, dodati šećer i so pa sačekati dva-tri minuta. Potom postepeno dodavati pomešano integralno i belo brašno te zamesiti testo.

Testo pokriti i ostaviti da naraste. Od testa uzimati komade veličine pesnice, od njih praviti loptice i ostaviti da malo odstoje.

Luk, paradajz, papriku, beli luk i peršun usitniti u blenderu, dodati paradajz pire, začine i ulje i promešati. Na kraju dodati mleveno meso i dobro sjediniti.  

Narasle loptice testa tanko razvući oklagijom na brašnom posutoj podlozi, pa staviti u pleh obložen papirom za pečenje. Razvučeno testo premazati filom i peći desetak minuta u rerni zagrejanoj na 230 stepeni. Pečeno testo odložiti jedno preko drugog, i to tako da filovana strana dođe unutra. Testo pokriti da se ne suši. Na lahmadžun se može staviti sitno isečen paradajz, mladi luk, peršun, i potom uviti poput palačinke.

Recepte piše: Milena Ranisavljević

Izvor: Lepa & srećna