Predstavljamo vam 3 fantastična recepta za bogate i kremaste torte koje su savršene za posni jelovnik!

Ako ste razmišljali koja posna poslastica bi se dopala vašoj porodici i gostima, mi vam predlažemo kinder, šerbet i "moskva" tortu!  

PROČITAJTE JOŠ: POSNA bela rozen TORTA: bogata poslastica sa belom čokoladom i lešnicima (RECEPT + POST)

"Moskva" je slavna, beogradska torta i zaštićeni brend istoimenog hotela, šerbet nam dolazi sa Orijenta a "kinder" kolači prava su uzdanica austrougarske kuhinje. Sigurni smo da će i posne verzije biti dorasle slavi ovih torti u mrsnoj varijanti.

PROČITAJTE JOŠ: Posni slatkiš od krompira: torta „misterija“

Posna kinder torta

Za koru (sastojci za jednu koru):  

  • 50 g krupnije seckanih lešnika
  • 50 g mlevenog posnog plazma keksa
  • 50 g mlevenih lešnika
  • 100 g brašna
  • 7 kašika šećera
  • 2 dl kisele vode
  • 0,5 dl ulja
  • 1/2 kesice praška za pecivo

Prvi fil:

  • 1,5 l sojinog (ili palminog) mleka
  • 300 g šećera
  • 4 vanil šećera
  • 220 g pudinga od vanile
  • 1 kašika gustina
  • 250 g posnog margarina
  • 100 g posne bele čokolade
  • 100 g posnog mleka u prahu
  • 100 g posne crne čokolade
  • 100 g sojinog šlaga
  • 1 dl kisele vode

Drugi fil:

  • 300 g sojinog šlaga
  • 5 dl kisele vode
  • Još je potrebno:  
  • 300 g posnog plazma keksa za drugu koru
  • 300 g posnog krema
  • 1 dl sojinog (ili palminog) mleka za natapanje piskota

Priprema:

U činiji pomešati sve sastojke za koru, osim krupnije mlevenih lešnika, pa sjediniti sve pomoću kašike. Pleh(35×25) obložiti papirom za pečenje, pa po njemu rasporediti krupnije mlevene lešnike. Preko njih polako sipati smesu za koru, formirati koru i peći je u zagrejanoj rerni na 200°C 15 min. Na isti način napraviti još jednu koru. Svaku koru premazati sa po 150 g posnog krema.

Za prvi fil staviti 1,3 dl mleka da provri sa šećerom i vanil šećerom, a sa ostatkom mleka razmutiti prah za puding i gustin. U mleku koje vri skuvati puding. Kada se ohladi (da bude mlak) dodati prethodno izmućen margarin.

Posebno umutiti i 100 g sojinog šlaga sa kiselom vodom, pa i njega dodati u fil, pa polako sjediniti, a zatim fil podeliti na 1/3 i 2/3. U 1/3 fila dodati 100 g otopljene posne bele čokolade i 100 g palminog mleka u prahu (ili sojinog), pa sve sjediniti mikserom. U 2/3 fila dodati 100 g otopljene posne crne čokolade, pa sjediniti sa mikserom. Za drugi fil izmutiti sojin šlag sa kiselom vodom.

Posnu kinder tortu filovati na sledeći način: prva kora premazana sa kremom, 1/2 crnog fila, šlag. Za drugu koru poređati posni plazma keks prethodno natopljen na kratko u mlako sojino ili palmino mleko. Preko plazma keksa naneti sav fil sa belom čokoladom, pa šlag. Zatim staviti drugu koru premazanu sa kremom, tako da krem bude sa donje strane. Sa ostatkom crnog krema premazati celu tortu, a sa ostatkom šlaga dekorisati.

Palmino mleko, sojin šlag i posni krem možete pronaći u prodavnicama zdrave hrane. Tortu napraviti malo ranije, da bi se lepo opustile kore i stopile sa filom.

Veliki posni jelovnik: recepti za posna jela, pravila posta i običaji...

Posna srpska torta (RECEPT)

Svečani posni jelovnik

RECEPT ZA POSNU MOSKVA ŠNIT TORTU PROČITAJTE NA SLEDEĆOJ STRANI!

Izvor: Posna jela

PageBreak

Posna "moskva" šnit torta

Sastojci za jednu koru:

  • 2 male šoljice (od o,7 dl.) šećera
  • 2 šoljice kisele vode
  • 1 šoljica ulja
  • 1 kašika meda
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 2 kašike kakao praha
  • 5 kašika mlevenih oraha
  • 250 g brašna

Za prvi fil:

  • 1,3 l soka od ananasa
  • 250 g pudinga od vanile
  • 10 kašika šećera
  • 2 dl soka od ananasa iz konzerve
  • 250 g margarina
  • 150 g prah šećera

Za drugi fil:

500 ml posne slatke pavlake

Potrebno je i sledeće:

  • 300 g višanja
  • 1 konzerva ananasa

Priprema:

Sve sastojke za koru izmešati kašikom i smesu izliti u podmazan i brašnom posut pleh, pa peći koru na 200 stepeni C 20 min (pleh 23×33). Na isti način napraviti još jednu koru. Kad se kore ohlade preseći ih na pola da se dobiju ukupno 4 kore.

Za prvi fil staviti sok sa šećerom da provri, a puding razmutiti sa sokom iz konzerve, pa skuvati fil. Kad se ohladi sjediniti ga sa prethodno izmućenim posnim margarinom i prah šećerom. Za drugi fil izmutiti posnu slatku pavlaku. Višnje staviti u cediljku da se ocede.

Prvu koru poprskati sa sokom koje su pustile višnje, premazati prvim filom, poredjati ananas, pa premazati slatku pavlaku. Staviti drugu koru, poprskati je, zatim naneti prvi fil, poredjati sve višnje, slatka pavlaka, poprskana treća kora, prvi fil, ananas, slatka pavlaka, četvrta kora. Celu tortu premazati sa prvim filom, pa preko premazati ostatak slatke pavlake.

Torta je dosta "visoka". Možete koru praviti i u većem plehu (npr. 38×26 ispadne 3 kore), ali ih onda nemojte seći na pola.

Posni slatkiši: jabuke punjene orasima, suvim grožđem i medom (POSNO I ZDRAVO + RECEPT)

Posni kolači: čokoladni čizkejk sa zamrznutim voćem (RECEPT)

Posni slatkiši: torta od jagoda i kokosa KOJA SE NE PEČE (BEZ BRAŠNA, BEZ JAJA)

RECEPT ZA POSNU ŠERBET TORTU PROČITAJTE NA SLEDEĆOJ STRANI!

Izvor: Posna jela

PageBreak

Posna šerbet torta

Sastojci:

  • 6 kašika šećera + 350 g šećera
  • 100 g seckanih oraha
  • 200 g mlevenih oraha
  • kašika praška za pecivo
  • šolja ulja
  • brašna prema potrebi
  • 200 g posnog margarina
  • 7 štangli posne čokolade

Priprema:

Na slabijoj vatri karamelizujte šest kašika šećera, prelijte šoljom vode i kuvajte dok se karamel ne istopi. Sklonite s vatre i u prohlađeno dodajte seckane orahe, 250 grama šećera i ulje. Sipajte brašna koliko je potrebno da dobijete testo srednje gustine. Dodajte prašak za pecivo, dobro izmešajte i testo podelite na dva dela.

U podmazanom i brašnom posutom kalupu ispecite dve kore.

Ušpinujte 100 grama šećera, dodajte mlevene orahe, margarin i dve štangle otopljene čokolade. Dobro izmešajte, premažite tortu i preklopite drugom korom. Ostatak posne čokolade istopite s nekoliko kašika vode i malo margarina. Topljenom čokoladom prelijte gotovu tortu.

Najlepši kolači za slavlje: recept za rozen tortu (POSNO)

Jeftini kolači: recept za tart sa bundevom i bademima (POSNA I MRSNA VARIJANTA)

Hilandarske vanilice

Izvor: Posna jela