Sastojci (za 4 osobe):

  • 125 g pirinča 
  • so
  • 700 g kupusa
  • 500 g mlevenog mesa
  • 3 kašike senfa
  • biber
  • mlevena paprika
  • 4 kašike putera ili masti
  • 400 ml supe od mesa

Priprema:

Pirinač skuvajte u blago posoljenoj vodi. Skinite spoljašnje listove kupusa i izdvojite 16 velikih listova. Uklonite zadebljale delove lisnih nerava i isecite ih na trake. Isečene lisne nerve i listove blanširajte oko 2 minuta u blago posoljenoj vodi. Zagrejte rernu na 200 stepeni. Ocedite pirinač.

VIŠE: Starinska srpska sarma

Pomešajte pirinač, mleveno meso, isečene listove kupusa i senf, pa začinite solju, biberom i mlevenom paprikom. Blanširane listove kupusa razvijte na radnom stolu. Na donju trećinu svakog lista stavljajte po malo smese sa mlevenim mesom, pa uobičajeno zavijte sarmice.

VIŠE: Posna sarma

U dubljoj šerpi zagrejte puter ili mast. Sarmice propržite na puteru da dobiju zlatnobraon boju. Dolijte supu i šerpu stavite u rernu da se sarmice peku oko 45 minuta na srednjoj temperaturi ili ih kuvajte kao i obično, na tihoj vatri. Uz sarmice možete služiti posoljeni pomfrit.

Pripremila: Marija Jakob