Ako neki miris tako zagospodari kuhinjom i izazove osećaj zadovoljstva, to je sigurno starinska srpska sarma. Sarme se mogu pripremiti sa listovima vinove loze, zelja, kiselog kupusa i filovati raznim kombinacijama pirinča, krompira i mesa, a zatim poslužiti kao predjelo ili glavno jelo. U kom god je obliku pripremili, oduševićete i ukućane i drage goste.

Najčešći izbor domaćica su klasične sarme sa kiselim kupusom i mlevenim mesom i pirinčem. Predstavlajmo vam recept za autentičnu starinsku srpsku sarmu.

Sastojci:

  • 1,5-2 kg mlevenog mešanog mesa
  • so, biber
  • veća glavica crnog luka
  • 2 šolje pirinča
  • listovi kiselog kupusa
  • suva rebra, suvi vrat ili suva šunka sečeni na režnjeve
  • nekoliko listova lovora
  • ulje
  • 2 kašike slatke aleve paprike
  • kašika šećera

U Bosni i Hrvatskoj meso ne upržavaju i dodaju po jedno jaje na 1/2 kg mesa, a zapršku stavljaju na kraju, kad slože sarme u šerpi. I takva sarma je ukusna, ali više podseća na ukus kuvanog kiselog kupusa i mesa, nema onaj karakterističan šmek starinske sarme.

Od ovih sastojaka dobićete oko 50 sarmi srednje veličine. Velike listove liselog kupusa prepolovite, a od prevelikih napravite tri lista za uvijanje.

U galeriji pogledajte postupak pripreme starinske srpske sarme.

Recepte piše: Milja Lukić

LepaiSrecna Tradicionalno jelo koje je preživelo sve ispite vremena i s pravom nosi titulu omiljenog među svim generacijama.