Sastojci (za 1 kilogram hleba):

  • 750 gr žitarica (pšenice, ovsa, ječma, ili raža)
  • dovoljno vode da nalijete u zrno (da ogrezne), i ostavite da stoji 24 sata (menjati vodu na svakih 2 do 3 sata).

VIŠE: Kad ti ostanu samo dva novčića u džepu, jednim plati veknu hleba, a za drugi kupi ljiljan...

  • Posle 24 sata procediti vodu i prekriti vlažnom krpom

Priprema:

Čim se pojave klice u vidu sitnih belih tačkica, prekinuti klijanje. Odvojiti 10 odsto sa strane, a ostalih 90 odsto samleti u mašini za meso. Hleb će imati konzistenciju pudinga (lepljiva, blago blatnjasta masa).

VIŠE: Šah-hleb: ukusno i dekorativno posluženje za štedljive domaćice

Dodati u masu malo tople vode, soli, i 10 odsto proklijale žitarice. Sve dobro promešati, i staviti u teflonski ili silikonski pleh. Visina ne bi trebalo da prelazi dve trećine visine pleha. Ostaviti da stoji (nepoklopljeno) na sobnoj temperaturi 12 sati.

VIŠE: Slana torta od hleba

Stavite hleb u hladnu rernu, uključite termostat na 160 stepeni, i kad temperatura dostigne 160 stepeni pecite hleb 2 sata. Izvadite iz rerne, uvijte u papir pa u krpu, i ostavite da se ohladi.

Jasmina Mitrevski, dipl. ing. prehrambene tehnologije biljnih proizvoda

Izvor: Zdravahranaolea.com