Testenina se lako vari i jednostavno priprema, ali nije svejedno na koji se način sprema i s čime se poslužuje. 

Sastojci:

  • 150 g domaćih rezanaca
  • 300 g mlevenog mesa
  • manja glavica crnog luka
  • čen belog luka
  • 2 šargarepe
  • 50 g celera
  • po kašičica soli i bibera
  • 2 jajeta
  • 2 dl mleka
  • 1 dl kisele pavlake
  • 0,5 dl ulja
  • prstohvat peršuna
  • prstohvat origana
  • 50 g kačkavalja

Priprema:

U slanoj vodi, u koju je dodato malo ulja, kuvajte rezance 5-6 minuta i iscedite. Na ulju propržite sitno seckan crni luk, dodajte krupno narendane šargarepu i celer, kao i sitno seckan beli luk, posolite, pa sve zajedno dinstajte 10-ak minuta. Potom dodajte mleveno meso i dinstajte još 7-8 minuta. Pobiberite, stavite sitno seckane peršun i origano. U vatrostalnu činiju stavite polovinu rezanaca, odozgo polovinu mesa s povrćem, a ostatak rezanaca i mesa pomešajte, pa time završite slaganje musake. Posebno umutite jaja, pavlaku i mleko, i prelijte preko musake. Pecite oko 20 minuta na 180 stepeni.

Izvadite i pospite rendanim kačkavaljem, vratite u rernu još 5-6 minuta.

Napomena:

Kad u receptu piše da jelo izvadite iz rerne, pospete ga rendanim kačkavaljem i vratite da se zapeče, ne stavljajte kačkavalj odmah, da ne bi pocrneo i skorio se. Sačekajte nekoliko minuta.

Recepte piše: Milja Lukić