Svoje drugo ime - kadulja - ova biljka duguje veoma važnoj primeni: sušena se prži na suvom i vrelom tiganju sve dok ne oslobodi dim koji, slično dimu tamjana, dezinfikuje, oplemenjuje i osvećuje prostor. Ovaj miris se, u naznakama, oseća i u engleskom sosu sa žalfijom koji je odličan dodatak uz pečenu svinjetinu ili pačetinu.

Potrebno je: kadulja, dve velike glavice luka, 100 gr hleba, malo mleka, tri kašike ulja, sok od pečenja. Prodinstati na ulju sitno seckani luk, i kada postane staklast dodati mu hleb natopljen u mleku i dve kašike sveže usitnjene kadulje. Dobro promešati i posle minut-dva izmaći sa vatre. Razrediti s dve kašike vrele vode i sokom od svinjskog ili pačijeg pečenja. Služiti uz pečenje. 

Recept iz Lisinog poklon-dodatka "Kuvar samoniklog bilja", sačinjenog na osnovu knjige "Sunčeva trpeza", autorke Mirjane Petrović