NA KAŠIKU! PASULJ SA KOLENICOM: Čorbasto jelo omiljeno u srpskim kućama

Provereni recept za čorbast pasulj kome dimljena kolenica daje poseban ukus!

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 500 gr pasulja
  • 1 mesnata kolenica
  • 1 velika glavica luka
  • 2-3 lista lorbera
  • 2 šargarepe
  • 2 čena belog luka
  • so i biber
  • ulje
  • brašno
  • aleva paprika
  • peršun

Priprema:

Pasulj potopite preko noći. Ujutru ga stavite u hladnu vodu, pa neka provri na visokoj temperaturi. Odlijte tu vodu, sipajte drugu.

Oljuštite i naseckajte luk i šargarepu. Dodajte u pasulj, dodajte i list lorbera i stavite da se kuva. Za to vreme operite kolenicu, stavite je u drugi lonac, sipajte hladnu vodu da ogrezne pa kad provri izvadite kolenicu a vodu sačuvajte.

Prebacite kolenicu u lonac sa pasuljem i sve kuvajte dok se skoro sasvim ne raskuva. Napravite zapršku od brašna, aleve paprike i ulja u tiganju, pa prelijte pasulj koji krčka. Stišajte vatru pa polako dodajte začine po ukusu.

Pred sam kraj dodajte beli luk, prethodno očišćen i sitno iseckan. Kad servirate, dekorišite sitno seckanim listom peršuna.

Recept: Kika K.

Izvor: Lepa & Srećna