Sastojci

  • 600 g belog krompira 
  •  so, biber 
  •  60 g skrobnog brašna 
  •  glavica luka 
  •  600 g kelja 
  •  200 g šampinjona 
  • kašičica ulja od repice 
  • kašičica šećera 
  • 2-3 kašičice belog sirćeta 
  • 1,5 dl pavlake za kuvanje 

PROČITAJTE JOŠ. Zdravi i ukusni recepti: pikantni puter od đumbira za sve prilike (RECEPT)

    Priprema: Skuvajte 450 gr krompira u slanoj vodi, a ostatak sitno narendajte. Kuvani krompir izgnječite, a sirovi pomešajte sa skrobnim brašnom pa umešajte u kuvani, posolite i dobro izmešajte. Vlažnim rukama oblikujte 8-10 kuglica. Luk sitno naseckajte, a kelj nasecite na šire rezance. Očistite šampinjone i po potrebi nasecite na manje komade. Stavite slanu vodu da provri u velikom loncu, a zatim smanjite vatru, pa ubacite kuglice i kuvajte 15-20 minuta. Prodinstajte luk na malo ulja. Dodajte gljive i kelj pa nastavite dinstanje. Pošećerite i lagano karamelizujte. Razredite sirćetom, sipajte pavlaku, ostavite da provri, pa kuvajte na laganoj vatri 5-10 minuta. Posolite i pobiberite. Ocedite knedle i poslužite ih sa povrćem i sa gljivama.