Sastojci:
- 1 kg srnetine
- 4 glavice crnog luka
- 4 srednje šargarepe
- 4-5 zrna bibera
- 2 lista lovora
- brašno, ulje
- 150 g dimljene slanine
- biber, ruzmarin
- 2 dl crnog vina
- 1 dl paradajz-sosa
- 1/2 čaše tarane (ili neke sitne testenine)
- peršun
Marinada:
- glavica crnog luka
- 1 šargarepa
- manji koren celera
- 1-2 lovorova lista
- biber u zrnu
- kašika sirćeta
Priprema:
Napravite marinadu od svih sastojaka (sve povrće sitno iseckajte), dobro promešajte i dodajte toliko vode da srnetina može da ogrezne u marinadi. Meso držite u marinadi najkraće 12 sati, zatim ga izvadite, isecite na manje komade i uvaljajte u brašno. Stavite na ulje i pržite da blago porumeni sa svih strana. U međuvremenu luk isecite na rebarca, a šargarepu narendajte. Meso nalijte litrom vode, stavite šargarepu i luk. Dodajte biber u zrnu i lovorov list, pa posolite po ukusu. Kad provri, poklopite i ostavite da se kuva. Posle pola sata kuvanja dodajte na kocke isečenu slaninu, crno vino i paradajz. Ostavite da se kuva otklopljeno, povremeno nalivajući s malo vode ako je potrebno, ali ne previše, budući da jelo treba da bude gušće. Posle dvadesetak minuta dodajte taranu i kuvajte i dalje. Pred kraj začinite po ukusu. Pred služenje pospite seckanim svežim peršunom.
Vreme pripreme: 65 minuta
Napomena: Taranu ili neku drugu testeninu možete da poslužite i odvojeno.
Recepte piše: Milja Lukić