Sastojci:

  • 1 kg srnetine
  • 4 glavice crnog luka
  • 4 srednje šargarepe
  • 4-5 zrna bibera
  • 2 lista lovora
  • brašno, ulje
  • 150 g dimljene slanine
  • biber, ruzmarin
  • 2 dl crnog vina
  • 1 dl paradajz-sosa
  • 1/2 čaše tarane (ili neke sitne testenine)
  • peršun

Marinada:

  • glavica crnog luka
  • 1 šargarepa
  • manji koren celera
  • 1-2 lovorova lista
  • biber u zrnu
  • kašika sirćeta

Priprema:

Napravite marinadu od svih sastojaka (sve povrće sitno iseckajte), dobro promešajte i dodajte toliko vode da srnetina može da ogrezne u marinadi. Meso držite u marinadi najkraće 12 sati, zatim ga izvadite, isecite na manje komade i uvaljajte u brašno. Stavite na ulje i pržite da blago porumeni sa svih strana. U međuvremenu luk isecite na rebarca, a šargarepu narendajte. Meso nalijte litrom vode, stavite šargarepu i luk. Dodajte biber u zrnu i lovorov list, pa posolite po ukusu. Kad provri, poklopite i ostavite da se kuva. Posle pola sata kuvanja dodajte na kocke isečenu slaninu, crno vino i paradajz. Ostavite da se kuva otklopljeno, povremeno nalivajući s malo vode ako je potrebno, ali ne previše, budući da jelo treba da bude gušće. Posle dvadesetak minuta dodajte taranu i kuvajte i dalje. Pred kraj začinite po ukusu. Pred služenje pospite seckanim svežim peršunom. 

Vreme pripreme: 65 minuta

Napomena: Taranu ili neku drugu testeninu možete da poslužite i odvojeno.

Recepte piše: Milja Lukić