Kada dolazite u Sremske Karlovce ili prolazite pored njih, ne smete propustiti da probate riblji paprikaš i vino.

Oni koje smo pitali jednoglasno se slažu da je u Sremskim Karlovcima riblji paprikaš najbolji u čardi Stari Dunav. Posetili smo je, probali i razgovarali sa šefom kuhinje Draganom Perizom Pezom (48) koji je od tašte naučio kulinarski zanat i ima sreću da se poslom kuvara bavi iz hobija.

Specijaliteti čarde su dimljena riba (šaran, smuđ, pastrmka i som) i riblja pašteta od dimljene sardine kojom se svakom gostu poželi dobrodošlica.

Na preporuku kuvara smo probali i dobili recept za paprikaš od dunavskog soma i prilog „turoš ćusa“.

Paprikaš od dunavskog soma

Sastojci:

• 1 kg fileta dunavskog soma (isečeno na kockice)

• glave mešane ribe (som, šaran) i ikra

• 200 g crnog luka

• po jedna supena kašika soli i slatke mlevene paprika

• ljuta mlevena paprika (po želji)

• ½ litre pirea od paradajza

Priprema:

Od ribljih glava skuvajte bujon i u njega dodajte začine i prethodno izdinstan luk. Posle 45 minuta kuvanja bujon procedite i u njega dodajte pire od paradajza i filete somovine, i to zajedno kuvajte 25 minuta.

Turoš ćusa

Sastojci: 

• 450 g testa (bez jaja)

• 2 kašike kisele pavlake

• 100 g slanine isečene na sitne kockice

Priprema:

Skuvajte testo. Na još toplo testo stavite pavlaku i prethodno isprženu slaninu iseckanu na kockice. Sve to dobro izmešajte i odozgo narendajte feta sir. Poslužite uz riblji paprikaš.

Tekst: Vesna Stanimirović