Kada dolazite u Sremske Karlovce ili prolazite pored njih, ne smete propustiti da probate riblji paprikaš i vino.
Oni koje smo pitali jednoglasno se slažu da je u Sremskim Karlovcima riblji paprikaš najbolji u čardi Stari Dunav. Posetili smo je, probali i razgovarali sa šefom kuhinje Draganom Perizom Pezom (48) koji je od tašte naučio kulinarski zanat i ima sreću da se poslom kuvara bavi iz hobija.
Specijaliteti čarde su dimljena riba (šaran, smuđ, pastrmka i som) i riblja pašteta od dimljene sardine kojom se svakom gostu poželi dobrodošlica.
Na preporuku kuvara smo probali i dobili recept za paprikaš od dunavskog soma i prilog „turoš ćusa“.
Paprikaš od dunavskog soma
Sastojci:
• 1 kg fileta dunavskog soma (isečeno na kockice)
• glave mešane ribe (som, šaran) i ikra
• 200 g crnog luka
• po jedna supena kašika soli i slatke mlevene paprika
• ljuta mlevena paprika (po želji)
• ½ litre pirea od paradajza
Priprema:
Od ribljih glava skuvajte bujon i u njega dodajte začine i prethodno izdinstan luk. Posle 45 minuta kuvanja bujon procedite i u njega dodajte pire od paradajza i filete somovine, i to zajedno kuvajte 25 minuta.
Turoš ćusa
Sastojci:
• 450 g testa (bez jaja)
• 2 kašike kisele pavlake
• 100 g slanine isečene na sitne kockice
Priprema:
Skuvajte testo. Na još toplo testo stavite pavlaku i prethodno isprženu slaninu iseckanu na kockice. Sve to dobro izmešajte i odozgo narendajte feta sir. Poslužite uz riblji paprikaš.
Tekst: Vesna Stanimirović
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka