Sastojci:

  • 10-15 krušaka
  • so
  • 1 kg šećera
  • limun

Priprema: 

Kruške oljuštite isecite ih na lepe kriške i odstranite deo sa semenom. Potopite ih u slanu vodu (na 2 l vode ide kašičica soli). Ovo se radi da kruške ne bi pocrnele.

U međuvremenu stavite vodu da provri. Kruške izvadite iz slane vode, stavite ih u gustu gazu, povežite i uronite u kipuću vodu da se kuvaju 2 minuta. Tada ih zajedno s gazom potopite u hladnu vodu da ih “preseče”. U međuremenu spremite tegle i stavite ih u šerpu s hladnom vodom. Šerpu stavite na sporet da se tegle postepeno zagreju. Za to vreme napravite sirup od 3 l vode i 1 kg šećera. Voće izvadite iz gaze i ostavite da se ocedi.

U zagrejane tegle ređajte kruške i prelivajte ih vrućim sirupom. U svaku teglu kompota dodajte krišku limuna. Potom tegle stavite u šerpu kojoj ste na dno stavili krpu, a takođe i svaku teglu umotajte u krpu kako se tegle ne bi dodirivale i prsle prilikom kuvanja. Nalijte vruću vodu u taj sud, stavite na vatru i kuvajte još 20 minuta otkad provri. Izvadite tegle iz vode i stavite ih na drvenu podlogu da se ohlade.

Napomena: Za kompot su najbolje kruške karamanke.

Recepte piše: Milja Lukić