Aromatična teleća plećka

Sastojci:

  • 2 kg teleće plećke bez kostiju
  • 0,5-1 dl limunovog soka
  • 2 kašičice rendane kore limuna
  • so, sveže mleven biber
  • 300 g sitnijih glavica luka (što sitnije, to bolje)
  • 1 dl ulja

    Priprema:

    Meso operite, prosušite i obradite tako da dobijete veliku šniclu. So, rendanu koru limuna i limunov sok pomešajte, i time premažite meso. Pobiberite ga, urolajte, spolja posolite i povežite kuhinjskim koncem. Očišćene cele glavice luka nabodite na drvene štapiće i malo ispržite na ulju. Izvadite ih i na istom ulju propržite meso. U sredinu tepsije stavite pržene glavice luka, pa na njih stavite meso. Podlijte sa 1 dl vode i pecite na 180 stepeni oko sat vremena. Tokom pečenja povremeno podlivajte vodom i saftom u kome se meso peče. Služite sa lukom na štapićima. Procedite saft od pečenja, prokuvajte i služite uz meso kao sos.

    Napomena: Uz pečenu plećku najčešće se kao prilog služe krompir (dodaje se mesu pred kraj pečenja, sa ruzmarinom i uljem), ili spanać ili grašak spremljeni na pari.

    Na sledećim stranama: (1) Rolovane teleće grudi, (2) Carske šnicle.

    Recepte piše: Milja Lukić

    LepaiSrecna Teletina je, sama po sebi, vrhunski specijalitet i uvek pravi izbor za svečane prilike. Nudimo vam tri predloga za nove kulinarske majstorije.