• Sastojci:
  • 1 ćureće grudi
  • 1 glavica luka
  • 3 čena belog luka
  • 250 gr sirovih kobasica
  • 250 gr hleba
  • 100 ml belog vina
  • 1 jaje
  • peršun i celer
  • lorber
  • ruzmarin i timijan
  • so, biber

Priprema:

Stariji hleb isecite na sitne kocke pa ih prepecite u rerni. Kad se ohlade, izmrvite ih ovlaš oklagijom.

Iz kobasica istisnite punjenje, crevo bacite.

Na puteru propržite iseckan luk, pa dodajte punjenje kobasica i lorber pa kratko prodinstajte.

Dodajte kockice pečenog hleba, vino, umućeno jaje i sve ostale začine pa napravite ujednačenu smesu.

Ćureće belo meso raširite sitnim rezovima tako da liči na leptira. Okrenite ga na deo s kožom pa celu unutrašnjost namažite pripremljenim punjenjem.

Ostavite po jedan centimetar od ivice slobodan, bez fila.

Višak fila sipajte u manji pleh.

Polako rolajte po dužini, pa uvežite sve kuhinjskim koncem i stavite na veći podmazan pleh za pečenje. Počnite da rolate sa strane na kojoj ima manje kože.

Pecite oko sat i po, pa izvadite iz rerne i pokrijte ovlaš aluminijumskom folijom i ostavite još pola sata na sobnoj temperaturi.

Fil u malom plehu pecite oko pola sata, kad ćuretina već bude pri kraju.

Rolovanu ćuretinu prebacite na dasku za sečenje, skinite kanap isecite na komade od oko centimetar debljine.

Poslužite sa sosovima i pečenim punjenjem.

Izvor: Lepa & Srećna

RECEPTI ZA JELA SA ĆURETINOM