• Sastojci:
  • 1,5 kg junetine od plećke
  • ulje
  • 4 kašike putera
  • 2 srednje glavice crvenog luka
  • 4 šargarepe
  • veza celera
  • 300 gr pečuraka
  • 1 paškanat
  • glavica belog luka
  • 150 gr paradajz pirea
  • 2 lista lorbera
  • 3 grančice ruzmarina
  • 300 ml crnog vina
  • 1 litar juneće bistre supe

Priprema:

Oljuštite šargarepu i paškanat i isecite na komade dužine oko 5 cm.

Glavici belog luka odsecite samo vrh tako da svi čenovi ostanu povezani. Pečurke operite, crni luk oljuštite i isecite na četvrtine.

Ugrejte rernu na 170C stepeni.

Posolite i pobiberite meso.

U velikom loncu ugrejte ulje i ispržite mesto sa svih strana, tako da dobije koricu (3 do 4 minuta sa svake strane).

Izvadite meso na tanjir.

U masnoću dodajte puter i pripremljeno povrće i beli luk pa mešajte na tišoj vatri 8 do 10 minuta.

Dodajte paradajz pire i dinstajte oko pet minuta.

Dodajte lorber, ruzmarin i vino, pa kuvajte na tihoj vatri 5 do 7 minuta.

Vratite meso u lonac. Dodajte juneću supu, poklopite lonac i stavite ga u rernu.

Krčkajte meso 2 sata i 20 minuta. Kad izvadite lonac, ostavite ga na sobnoj temperaturi desetak minuta, pa izvadite meso na tanjir za posluživanje.

Lorber i ruzmarin bacite, čenove belog luka pažljivo istisnite, a ljuske bacite. Sos poslužite u činijicama, meso garnirajte povrćem i dodajte pečeni ili bareni krompir ili pirinač po želji.

Izvor: Lepa & Srećna

RECEPTI ZA PEČENJE