Dijetalna hrana ne mora da bude ni neukusna ni bljutava, a naročito ne sme biti bez važnih hranljivih materija!
U kampanji Kalorijama protiv korone, Lepa&Srećna ističe da se treba osloboditi viška kilograma bez strogih, redukcijskih dijeta koje mogu da ugroze zdravlje.
Može li se pobediti gojaznost a pri tome zaštititi imunitet? Naravno da može!
Zato vam dajemo deset predloga za ukusna jela, a uz svaki recept ćete naći i napomenu - koliko kalorija jedna porcija sadrži!
PILETINA U KREM SOSU: belo meso u saftu (RECEPT)
Iako spremljeno sa minimalnom količinom masnoće, ova piletina biće vrlo ukusna zahvaljujući bogatom ali blagom sosu.
Priprema:
Na zagrejanom i podmazanom tiganju propržite belo meso sa svih strana.
Razmutite brašno sa malo mleka, tako da nema grudvica, ostalo ugrejte na srednjoj temperaturi.
U ključalo mleko dodajte malo po malo razmućenog brašna, sipajte suvi začin i ubacite piletinu pa krčkajte na tihoj vatri dok ne omekša.
Ako sos bude suviše gust, dodajte vodu.
Poslužite sa barenim pirinčem i salatom. Smanjite so koliko god je to moguće.
Kalorije: porcija je pola jednog belog mesa - 180 kalorija.
RATATUJ OD SEZONSKOG POVRĆA: tikvice, patlidžan, paradajz i paprika za bogat ručak iz rerne (RECEPT)
Priprema:
Na ulju izdinstajte iseckan crni luk dok ne postane staklast.
Dodajte oljuštene tikvice i patlidžan iseckane na kolutove.
Dinstajte na tišoj vatri da polako otpuštaju sokove.
Dodajte paradajz i začine.
Stavite u rernu da se polako ukuva.
Poslužite sa pirinčem ili kuvanom durum testeninom.
Kalorije: porcija je 250 gr - 80 kalorija.
PILEĆA PIKNIK SALATA: pogodna za doručak, večeru ili posluženje za švedski sto (RECEPT)
Priprema:
Barenu piletinu iseckati na kockice.
Oljuštiti i iseckati luk i jabuku.
Sitno iseckati krastavčiće i sve pomešati.
Umešati majonez.
Napomena: Nemojte dodatno previše soliti. Ovu salatu možete koristiti kao namaz za sendviče ili uz barenu pastu.
Kalorije: porcija je 100 gr - 150 kalorija.
BOGATA ČORBA OD ŠARGAREPE: čorbasto jelo sa svinjetinom (RECEPT)
Priprema:
Odaberite što manje masno parče mesa, sitno iseckajte.
Šargarepu oljuštite i nasecite, jabuku iseckajte bez ljuštenja.
Dodajte komade oljuštenog đumbira, posolite i nalijte vodom.
Stavite na jaku vatru da provri, a onda smanjite temperaturu i ostavite da polako vri oko tri sata, dok ne uvri na polovinu tečnosti.
Pokupite masnoću sa površine i poslužite posuto peršunom.
Ova bogata čorba može da ostane sveža u frižideru do tri dana.
Kalorije: porcija - 250 ml - 116 kalorija
DINSTANA PILETINA SA SPANAĆEM: kompletan ručak spreman za sat vremena (RECEPT)
Priprema:
Ugrejte ulje na tiganju, pa zapržite karabatke sa obe strane (prvo sa strane gde je kožica).
Kad dobiju zlatnu boju, izvadite ih i ostavite na toplom.
U tiganju ispržite seckani crni i beli luk, vratite piletinu, nalijte čašu vode i dodajte suvi začin. Poklopite i neka se dinsta oko pola sata.
Ako koristite svež spanać, onda ga ubacite u šerpu, poklopite i kuvajte dva-tri minuta.
Ako koristite smrznuti spanać, ubacite u šerpu, poklopite i kuvajte još desetak minuta.
Kalorije: porcija - 1 karabatak i četvrtina spanaća - 180 kalorija.
SENDVIČI SA SARDINOM: ručak na brzinu (RECEPT)
Priprema:
Hleb prepecite u tosteru.
Sardine ocedite od ulja.
Prelijte ih sokom limuna pa ih ovlaš izgnječite viljuškom.
Krastavac oljuštite, isecite ga na tanke kriške, kao i paradajz i luk.
Na 4 kriške tostiranog hleba složite krastavac, stavite po kašiku-dve sardina i malo pritisnite, pa ukrasite paradajzom i lukom.
Poklopite svako parče drugom kriškom hleba.
Kalorije: porcija - 1 sendvič - 230 kalorija.
SALATA PETICA: šarena salata od 10 vrsta povrća (RECEPT)
Ova salata može se jesti za svaki obrok - znači, pet puta dnevno!
Priprema:
Karfiol, brokoli, tikvice i spanać kratko obariti i ocediti.
Svo drugo povrće oprati i iseckati.
Pomešati sve i dodati začine po želji.
Preliti sirćetom i uljem i još jednom izmešati da se sve sjedini.
Rashladiti u frižideru.
Kalorije: porcija - 350 gr - 100 kalorija.
PASTA NAPOLITANA SA TUNJEVINOM: italijanski specijalitet za dijetu (RECEPT)
Priprema:
Skuvajte pastu u posoljenoj vodi.
Ocedite, sačuvajte 2 dcl vode.
Na ulju upržite seckan crni i beli luk, dodajući po malo vode.
Dodajte konzervisani paradajz pa ga izgnječite pasirkom za pire krompir.
Dodajte tunjevinu, začinite i ukuvajte sve zajedno, dodajući vodu od kuvanja paste da se dobije lepo sjedinjeno jelo.
Kalorije: porcija - četvrtina ukupne količine - 300 kalorija.
TIKVICE SA PARADAJZOM: mediteransko jelo bez mesa (RECEPT)
Priprema:
Na ulju kratko propržite crni luk, dodajte seckane tikvice, oljušten i seckan paradajz i začine.
Poklopite, smanjite na tihu vatru i polako kuvajte dok povrće ne omekša.
Ovo jelo možete služiti toplo ili hladno.
Odličan prilog je testenina od durum krupice.
Kalorije: porcija - četvrtina ukupne količine - 90 kalorija.
SALATA OD PIRINČA: služi se topla ili hladna (RECEPT)
Priprema:
Dobro operite pirinač (najbolje da koristite integralni), pa ga potopite na oko pola sata u hladnu vodu.
Isperite još jednom, stavite u šerpu i nalijte vodom po receptu.
Kuvajte na tihoj vatri dok pirinač ne upije svu vodu.
Ostavite da se ohladi.
Pripremite povrće po svom izboru i sitno iseckajte (to može biti šargarepa, boranija, grašak u zrnu, brokoli... ).
Začinite pirinač, dodajte povrće, peršun i ulje i dobro promešajte. Ako služite hladno, ostavite u frižideru oko sat vremena pre serviranja.
Napomena: umesto mladog luka, možete koristiti praziluk ili crveni luk.
Tekst: R. L. S.
Izvor: Lepa&Srećna