10 RECEPATA ZA UKUSNA JELA I DIJETU: kalorijama protiv korone za imunitet i dobro zdravlje (RECEPTI)

Shutterstock

Dijetalna hrana ne mora da bude ni neukusna ni bljutava, a naročito ne sme biti bez važnih hranljivih materija!

U kampanji Kalorijama protiv korone, Lepa&Srećna ističe da se treba osloboditi viška kilograma bez strogih, redukcijskih dijeta koje mogu da ugroze zdravlje.

Može li se pobediti gojaznost a pri tome zaštititi imunitet? Naravno da može!

Zato vam dajemo deset predloga za ukusna jela, a uz svaki recept ćete naći i napomenu - koliko kalorija jedna porcija sadrži!

PILETINA U KREM SOSU: belo meso u saftu (RECEPT)

Iako spremljeno sa minimalnom količinom masnoće, ova piletina biće vrlo ukusna zahvaljujući bogatom ali blagom sosu.

Sastojci:

2 bela mesa

1 kašika ulja

300 ml mleka

3 kašike brašna

suvi začin

Priprema:

Na zagrejanom i podmazanom tiganju propržite belo meso sa svih strana.

Razmutite brašno sa malo mleka, tako da nema grudvica, ostalo ugrejte na srednjoj temperaturi.

U ključalo mleko dodajte malo po malo razmućenog brašna, sipajte suvi začin i ubacite piletinu pa krčkajte na tihoj vatri dok ne omekša.

Ako sos bude suviše gust, dodajte vodu.

Poslužite sa barenim pirinčem i salatom. Smanjite so koliko god je to moguće.

Kalorije: porcija je pola jednog belog mesa - 180 kalorija.

RATATUJ OD SEZONSKOG POVRĆA: tikvice, patlidžan, paradajz i paprika za bogat ručak iz rerne (RECEPT)

Sastojci:

1 krupna glavica luka

1 srednji plavi patlidžan

2 tikvice

1 žuta paprika

1 crvena paprika

4 paradajza (ili sok)

bosiljak i origano

3 čena belog luka

1 kašika ulja

Priprema:

Na ulju izdinstajte iseckan crni luk dok ne postane staklast.

Dodajte oljuštene tikvice i patlidžan iseckane na kolutove.

Dinstajte na tišoj vatri da polako otpuštaju sokove.

Dodajte paradajz i začine.

Stavite u rernu da se polako ukuva.

Poslužite sa pirinčem ili kuvanom durum testeninom.

Kalorije: porcija je 250 gr - 80 kalorija.

PILEĆA PIKNIK SALATA: pogodna za doručak, večeru ili posluženje za švedski sto (RECEPT)

Sastojci:

500 gr barene piletine

1 glavica luka

1 jabuka

4 kisela krastavčića

50 grama majoneza lajt

Priprema:

Barenu piletinu iseckati na kockice.

Oljuštiti i iseckati luk i jabuku.

Sitno iseckati krastavčiće i sve pomešati.

Umešati majonez. 

Napomena: Nemojte dodatno previše soliti. Ovu salatu možete koristiti kao namaz za sendviče ili uz barenu pastu.

Kalorije: porcija je 100 gr - 150 kalorija.

BOGATA ČORBA OD ŠARGAREPE: čorbasto jelo sa svinjetinom (RECEPT)

Sastojci:

500 gr svinjetine

5 šargarepa

1 jabuka

4 koluta đumbira

1/2 kašičice soli

4 litra vode

Priprema:

Odaberite što manje masno parče mesa, sitno iseckajte.

Šargarepu oljuštite i nasecite, jabuku iseckajte bez ljuštenja.

Dodajte komade oljuštenog đumbira, posolite i nalijte vodom.

Stavite na jaku vatru da provri, a onda smanjite temperaturu i ostavite da polako vri oko tri sata, dok ne uvri na polovinu tečnosti.

Pokupite masnoću sa površine i poslužite posuto peršunom.

Ova bogata čorba može da ostane sveža u frižideru do tri dana.

Kalorije: porcija - 250 ml - 116 kalorija

DINSTANA PILETINA SA SPANAĆEM: kompletan ručak spreman za sat vremena (RECEPT)

Sastojci:

4 pileća karabatka

1 kašika ulja

1 kašičica soli

pola kašičice bibera

1 manja glavica luka

500 gr spanaća

3 čena belog luka

sušeni začin

Priprema:

Ugrejte ulje na tiganju, pa zapržite karabatke sa obe strane (prvo sa strane gde je kožica).

Kad dobiju zlatnu boju, izvadite ih i ostavite na toplom.

U tiganju ispržite seckani crni i beli luk, vratite piletinu, nalijte čašu vode i dodajte suvi začin. Poklopite i neka se dinsta oko pola sata.

Ako koristite svež spanać, onda ga ubacite u šerpu, poklopite i kuvajte dva-tri minuta.

Ako koristite smrznuti spanać, ubacite u šerpu, poklopite i kuvajte još desetak minuta.

Kalorije: porcija - 1 karabatak i četvrtina spanaća - 180 kalorija.

SENDVIČI SA SARDINOM: ručak na brzinu (RECEPT)

Sastojci:

8 kriški integralnog hleba

1 krastavac

2 konzerve sardina

sok od pola limuna

1 paradajz

1 crveni luk

Priprema:

Hleb prepecite u tosteru.

Sardine ocedite od ulja.

Prelijte ih sokom limuna pa ih ovlaš izgnječite viljuškom.

Krastavac oljuštite, isecite ga na tanke kriške, kao i paradajz i luk.

Na 4 kriške tostiranog hleba složite krastavac, stavite po kašiku-dve sardina i malo pritisnite, pa ukrasite paradajzom i lukom.

Poklopite svako parče drugom kriškom hleba.

Kalorije: porcija - 1 sendvič - 230 kalorija.

SALATA PETICA: šarena salata od 10 vrsta povrća (RECEPT)

Ova salata može se jesti za svaki obrok - znači, pet puta dnevno!

Sastojci:

po 200 gr: spanaća, zelene salate, paprike, paradajza i šargarepe

po 100 gr: tikvica,  karfiola, brokolija i krastavca

50 gr rukole

začini

jabukovo sirće

maslinovo ulje

Priprema:

Karfiol, brokoli, tikvice i spanać kratko obariti i ocediti.

Svo drugo povrće oprati i iseckati.

Pomešati sve i dodati začine po želji.

Preliti sirćetom i uljem i još jednom izmešati da se sve sjedini.

Rashladiti u frižideru.

Kalorije: porcija - 350 gr - 100 kalorija.

PASTA NAPOLITANA SA TUNJEVINOM: italijanski specijalitet za dijetu (RECEPT)

Sastojci:

250 gr integralne paste

1 kašika maslinovog ulja 1 mala glavica luka

2 čena belog luka

200 gr tunjevine u salamuri 400 ml konzervisanog paradajza

so, biber, origano

Priprema:

Skuvajte pastu u posoljenoj vodi.

Ocedite, sačuvajte 2 dcl vode.

Na ulju upržite seckan crni i beli luk, dodajući po malo vode.

Dodajte konzervisani paradajz pa ga izgnječite pasirkom za pire krompir.

Dodajte tunjevinu, začinite i ukuvajte sve zajedno, dodajući vodu od kuvanja paste da se dobije lepo sjedinjeno jelo.

Kalorije: porcija - četvrtina ukupne količine - 300 kalorija.

TIKVICE SA PARADAJZOM: mediteransko jelo bez mesa (RECEPT)

Sastojci:

500 gr tikvica

2 krupna paradajza

1/2 glavice luka

1 čen belog luka

2 kašike maslinovog ulja

1 kašičica šećera

so i biber

Priprema:

Na ulju kratko propržite crni luk, dodajte seckane tikvice, oljušten i seckan paradajz i začine.

Poklopite, smanjite na tihu vatru i polako kuvajte dok povrće ne omekša.

Ovo jelo možete služiti toplo ili hladno.

Odličan prilog je testenina od durum krupice.

Kalorije: porcija - četvrtina ukupne količine - 90 kalorija.

SALATA OD PIRINČA: služi se topla ili hladna (RECEPT)

Sastojci:

1,5 šolja pirinča

3 šolje vode

sok jednog limuna

3 struka mladog luka

1,5 šolja povrća

so i biber

5 kašika maslinovog ulja peršun

Priprema:

Dobro operite pirinač (najbolje da koristite integralni), pa ga potopite na oko pola sata u hladnu vodu.

Isperite još jednom, stavite u šerpu i nalijte vodom po receptu.

Kuvajte na tihoj vatri dok pirinač ne upije svu vodu.

Ostavite da se ohladi.

Pripremite povrće po svom izboru i sitno iseckajte (to može biti šargarepa, boranija, grašak u zrnu, brokoli... ).

Začinite pirinač, dodajte povrće, peršun i ulje i dobro promešajte. Ako služite hladno, ostavite u frižideru oko sat vremena pre serviranja.

Napomena: umesto mladog luka, možete koristiti praziluk ili crveni luk.

Tekst: R. L. S.

Izvor: Lepa&Srećna