Ishrana pevačice narodne muzike Jadranke Barjaktarović (31) bazira se uglavnom na kuvanoj hrani koja ne opterećuje stomak, a pre svega na supama i čorbama. Kako je rekla za Lisu, ona počinje dan „vitaminskom bombom” (sokom od ceđenih pomorandži, limuna, crvenog i žutog grejpfruta, u koji dodaje domaći med) i bananom. „Domaćinski” jede jednom dnevno, dok su sve ostalo voćne užine.

Jadranka priznaje da brzu hranu ipak konzumira dok je na putovanjima i nastupima. - Tada je teško održati ritam i zdravo se hraniti. Htela - ne htela, ne mogu da izbegnem fast fud - kaže i dodaje da će sa našim čitateljkama podeliti recept za kolač sa jabukama.

- Juče sam ga pravila! To je recept moje mame i kolač u kojem svi u kući uživamo. Osvežava i ne opterećuje stomak.

Kolač od jabuka

Potrebno je:

  • 1,5 kg jabuka
  • 1,5 l vode
  • šećer (mera - dve pune čaše od jogurta)
  • 3 pudinga (ukus šumskog voća, jagode i malina)
  • šlag
  • Za koru: 5 jaja, 5 kašika šećera, 5 kašika brašna, prašak za pecivo.

Priprema: Sve umutiti i peći u rerni 15 minuta na 180 stepeni. Kora treba da bude otprilike 1,5 cm debela kada se ispeče. Zatim iseckati 1,5 kg jabuka na kockice. U 1,5 litar vode staviti dve čaše od jogurta šećera. Kada smesa provri, dodati seckane jabuke i kuvati na srednjoj vatri 15 minuta. Kada se sve skuva, procediti jabuke, a u tu vodu staviti tri različita pudinga - sa ukusom šumskog voće, jagoda i malina. Kad se napravi gusta smesa pudinga, ići ovim redom: na koru naređati jabuke, pa preko preliti puding. Kolač ostaviti da prenoći u frižideru i ujutru staviti umućen šlag.

Nenad Blagojević